Važno djelo za bh. historiografiju: U Tuzli promovirana knjiga "Ubijeni i protjerani"

tuzla
U Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona u Tuzli večeras je u sklopu programa "Dani sjećanja na genocid u Srebrenici" promovirana knjiga "Ubijeni i protjerani - promjene u etničkoj strukturi stanovništva Bosanskog podrinja od 1991. do 2013. godine pod utjecajem rata protiv Bosne i Hercegovine", autora prof.dr. Seada Selimovića.

 

Autor knjige, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, kazao je kako je pokušao ukazati na to da se rat vodi protiv bosanskohercegovačkog društva i države.

- Imate etničku teritorijalizaciju i imate homogenizaciju. To je suprotno bosanskohercegovačkoj tradiciji, gdje su ljudi stotinama godina živjeli zajedno. Postoje politike koje žele da ubiju to zajedništvo. Ako Bosna nije moguća kao višeetnička zajednica, kako je onda moguća ujedinjena Evropa. Rat nije zaustavljen. Bosanskohercegovački političari bi to morali znati. Ovo je vrijeme real politike, u kojem se vi uklapate, ili ne uklapate u interese velikih sila - istaknuo je Selimović.

Jedan od promotora, prof.dr. Senaid Hadžić, rekao je da se radi o rijetkom, hvale vrijednom i značajnom štivu za historijsku nauku.

On je dodao da knjiga govori o tome kako su velikodržavni projekti, odnosno režimi, sa Franjom Tuđmanom u Hrvatskoj i Slobodanom Miloševićem u Srbiji, brutalnom agresijom promijenili političke prilike u BiH.

Cilj je bio da unište Bosnu i Hercegovinu, podijele njen narod i unište Bošnjake - konstatovao je Hadžić.

Prof.dr. Izet Šabotić naglasio je kako je uložen veliki napor da se napiše vrijedna i kvalitetna knjiga poput ove, s ovakvim naslovom i temom. On smatra da se radi o izravnom doprinosu razvoja bosanskohercegovačke historiografije, posebno dijela od kojeg dobar dio historičara bježi, a to je period agresije na državu Bosnu i Hercegovinu.

- Jedan od najvažnijih ciljeva velikosrpske agresije bio je brisanje Drine kao granice između srpskog naroda. Izršena je agresija, napravljeni su brojni zločini, etničko čišćenje i genocid u Bosanskom podrinju - smatra Šabotić uz napomenu da je sve imalo odraza na promjenu demografske slike na ovom području.

Mr. Jasmin Jajčević konstatovao je da je autor na osnovu relevantne dostupne arhivske građe detaljno razmatrao pripremanje i rezultat agresije na BiH.

- Agresija na BiH nedovoljno je istražena. To zbog više faktora, kao što su nedostatak izvora, ali hrabrosti. Malo je naučno-istraživačkih studija koje bi razmatrale ovu tematiku - zaključio je Jajčević.