Već sljedeću sedmicu očekuje se izmještanje migranata u centar "Lipa"

Lipa
Delegacija Grada Bihaća i Gradskog vijeća Bihać posjetila je danas lokalitet Lipa gdje su u toku radovi na izgradnji privremenog prihvatnog centra za migrante.

Lokacija Lipa predložena je od strane GV Bihać još prošle godine i nakon što su osigurana sredstva za izgradnju privremenog centra, prije desetak dana otpočeli su radovi na izgradnji centra. 

O dinamici i do sada urađenom gradski vijećnici i bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić informisani su od predstavnika IOM-a i Ademira Toromanovića, direktora Zavoda za prostorno uređenje i koordinatora projekta izgradnje centra.

„Tek kada vidite ovo gradilište i ovu lokaciju onda možete reći da je GV Bihać donijelo ispravnu odluku o odabiru ove lokacije prošle godine. To govorim sa dva aspekta. Prvi je zaštita građana Bihaća, a drugi je stvaranja uslova za životi migranata koji je dostojan čovjeka. To će sasvim sigurno imati ovdje i zahvala svima koji su pomogli i podržali ovaj projekat zahvaljujući kojem ćemo skloniti migrante sa naših ulica,  a samim time dodatno poboljšati zdravstveno-epidemiološku situaciju u našem gradu“ – kazao je Asmir Budimlić, dopredsjedavajući GV Bihaća.

Gradonačelnik Fazlić istakao je da je Grad Bihać izdvojio  50.000 KM za uređenje lokacije, a podršku je dala i Vlada USK-a, Vlada F BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH. 

„Radovi idu predviđenom dinamikom a i vremenski uslovi su daleko povoljniji nego što je to bilo prije nekoliko dana. Ovo je jedno veliko gradilište na kojem naše domaće firme i preduzeća rade i ono što pohvalno svi rokovi su ispoštovani i svi su zadovoljni izvođenim radovima. Ukoliko sve bude išlo planiranom dinamikom, već slijedeće sedmice možemo očekivati početak izmještanja migranata sa ulica Bihaća u ovaj privremeni centar“ – kazao je gradonačelnik Fazlić. 

Grad Bihać je preuzeo obavezu pripremanja parcele u vlasništvu Grada u smislu sanacije i održavanja pristupnog puta, nivelisanja i drenaže čitave parcele, izgradnje zaštitne ograde, obezbjeđivanja pitke vode i prečistača za fekalije, dezinfekciju i deratizaciju lokaliteta, te objezbjeđivanje usluge odvoza smeća. Kanton je preuzeo obaveze u vezi aktivnosti izmještanja migranata sa ilegalnih lokacija i zdravstvenu zaštitu nakon što lokacija bude spremna za prihvat migranata. Donator, odnosno Delegacija EU u BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH dogovorili da će privremenim prihvatnim centrom na lokalitetu Lipa upravljati IOM i DRC.