Večer bošnjačke kulture u Općini Viškovo uz goste iz domovine

Zadnjih deset dana mjeseca novembra bilo je rezervirano za dane bošnjačke kulture koji su počeli u EPK Gradu Rijeci, a završeni 30. novembra sa manifestacijom Večer bošnjačke kulture u Domu Hrvatskih branitelja u Općini Viškovo. Organizator manifestacije je VBNM Općine Viškovo, a suorganizator VBNM Grada Kastva uz saradnju sa prestavnikom BNM Grada Crikvenice.

Program je otvoren intoniranjem državnih himni Republike Hrvatske i naše domovine Bosne i Hercegovine, a potom su se svi nazočni prigodnom minutom šutnje i fatihom prisjetili poginulih branitelja u Domovinskom ratu, kao i naših, ako Bog da, šehida kako ovdje u Hrvatskoj tako i u domovini. 

Voditeljica manifestacije Tea Hajdarević je u ime svih bošnjačkih asocijacija pozdravila načelnicu Općine Viškovo, gđu. Sanju Udović, i njezine zamjenike Denisa Mladinića i Snježanu Podobnik, pročelnika ureda PGŽ Gorana Petrca, predsjednika udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata za Rijeku i PGŽ Hasiba Muminovića, predsjednika BNZ za PGŽ Ibrahima Ružnića, predsjednicu vijeća BNM općine Viškovo Nuru Kurtović, predsjednicu vijeća BNM Grada Kastava Nafu Delimehić, predsjednika gradskog vijeća Grada Kastva Zemira Delića, predstavnika BNM Grada Crikvenice Denisa Beganovića, izaslanika i savjetnika gradonačelnika Grada Cazina Jusufa Bajrektarevića, glavnog imama MIZ Karlovac Admira ef. Muhića, općinskog vijećnika Općine Velika Kladuša Fuada Sulejmanagića, članicu slovenske nacionalne manjine Općine Matulji Andreju Šlosar, predstavnicu ANM Grada Kastva Artu Tači i sve ostale predstavnike asocijacija i udruga.

Image

U uvodnom govornom djelu prva se obratila organizatorica manifestacije Nura Kurtović, koja je pozdravila sve prisutne u svoje osobno ime, u ime vijeća BNM Općine Viškovo i u ime suorganizatora, te čestitala svima onima koji Bosnu osjećaju svojom domovinom Dan državnosti, dalje se zahvalila  općinskoj načelnici i PGŽ na financijskoj i moralnoj podršci od kojih u dobroj mjeri zavise sve naše manifestacije uključujući i ovu. Na kraju je uputila poruku: “Budimo dobri ljudi stvarajmo bolju budućnost da se iza nas piše lijepa poezija i povijest".

Načelnica Općine Viškovo Udović je pozdravila prijetelje s Kastva, iz Grada Crikvenice, kao i sve prisutne goste i rekla da je ponosna što je večeras tu i zahvalila domaćinu na toplom prijemu kako bi u ovoj općini obilježili jedan od najznačajnijih datuma u novijoj povijesti BiH,  25. novembar, Dan državnosti. Takvi datumi su podsjetnik na zajedništvo, međusobno poštovanje i razumijevanje. Na kraju je izjavila da je Općina Viškovo mjesto multikulturalnosti i multietničnosti te da nema nikakve razlike između domicilnog stanovništva i nacionalnih manjina.

Image

Petrc je pozdravio sve prisutne u ime župana PGŽ Zlatka Komadine i u svoje osobno ime. Dalje se dotaknuo ZAVNOBIH-a iz čijih je odluka ostvaren puni suverenitet BIH.

Podršku iz domovine dao je i savjetnik gradonačelnika Grada Cazina, Jusuf Bajrektarević, koji je između ostalog rekao:

- "Ono što večeras mogu s ponosom da istaknem je da ste nas približili sebi sa vašom infrastrukturom, prvenstveno misleći na autocete zbog kojih smo veoma brzo stigli na odredište. Pripala mi je čast da vas poselamim i pozdravim u ime gradonačelnika Grada Cazina, Nermina Ogreševića, da vam čestitam na vašem radu. Na ovakav način vi čuvate našu kulturu i tradiciju vi ste naši najbolji ambasadori u EU. Jednako tako očekujemo od RH da će pomoći BIH na putu ka evropskim integracijama i pritom je čestitao Dan državnosti BiH."

Bajrektarević je napravio kraći historijski osvrt na državotvornost BIH od njenog prvog spominjanja iz perioda cara Konstantina Porfirogeneta pa preko bosanskih banova i kraljeva i drugih načina i vidova upravljanja našom domovinom došao do modernog uređenja naše domovine. Dalje je rekao da smo mi ponosan narod na svoju historiju i ako je nad nama napravljena nepravda i izvršen genocid, mi ne odgovaramo na takav način jer živimo sevdah, a sevdah je ljubav koja nas veže u našoj lijepoj BIH.

Image

U revijalnom dijelu večeri izmjenjivali su se članovi folklorne sekcije KUD-a Sevdah Rijeka sa koreografijama Đulsa, Igre iz Bosne te Svadbeno kolo, vokalno-instrumentalni sastav Aferim sa maestrom Miroslavom Mamuzom i članovima benda Ahemetom Kazaragićem, Edvinom Šahinovićem i Nenadom Ristićem. Njihovi solisti su Mujo Memiće, Alen Japić ,Samira Majetić, Sanja Matković, Zinajda Račić, Refka Mešić, Zlatko Markovićem, a sve simpatije publike odnijele su sestre Lana i Ena Japić sa prelijepim  sevdalinkama.

Sa poezijom su nam se predstavili Sakiba Harčević – Bosna je živa, Admir Muhić – Poema o Bosni Fahrudina Novalića te Denis Beganović – Prođoh Bosnom kroz godine i Samo jedno mjesto na svijetu se zove dom.

Nakon revijalnog djela večeri organizatorica je uručila zahvalnice učesnicima u programu.

Po službenom završetku programa uslijedila je zakuska koju su pripremili organizatori.