Večer tursko-bosanskog mevluda, ilahija i kasida u Cazinu

Home

Večer tursko-bosanskog mevluda, ilahija i kasida u Cazinu


„Muhammed a.s. i sigurno društvo“, naziv je večeri tursko-bosanskog mevluda, ilahija i kasida održanoj sinoć u Cazinu.

Predavanje na ovu temu, između ostalih, održao je Yavuz Unal, zamjenik predsjednika Predsjedništva vjerskih poslova Diyaneta R. Turske, čija je ambasada u Bosni i Hercegovini ,zajedno sa Rijasetom islamske zajednice BiH, organizator svečanosti u povodu rođenja Muhammeda a.s. Praćeni izvoditi hor Diyanet iz Turske, te hor Medžlisa IZ-e Cazin.

Desetljećima kulturnim i vjerskim aktivnostima Turska slavi rođenje Muhameda a.s. Spominje se njegovo ime i pokušava razumjeti njegov život, kao pouka čovječanstvu. Učinjeno je to i sinoć učenjem tursko-bosanskog mevluda u Cazinu.

Nije sasvim slučajno da su tursko-bosanski mevlud, kao i ilahije i kaside, posvećene rođenju Muhameda a.s. učene na prostoru USK-a. Tri godine unazad Ambasada Turske u Bosni i Hercegovini , njegujući bratstvo i prijateljstvo, poštujući bosanskohercegovačku tradiciju , organiziraja slične svečanosti.

Uvod je ovo i za doček najdražeg gosta u životu vjernika muslimana, mjeseca ramazana.To je vrijeme i prilika, ističu organizatori, da preispitamo svoja djela, očistimo se od grijeha i ibadetom nadahnemo dušu. Doprinos tome , svojim učenjem, dali su i izvođači hor Diyanet iz Turske, te hor Medžlisa IZ-e Cazin.

 

(Izvor: RTVUSK)

Tagovi
Topic
Objavio: Sat, 29/04/2017 - 07:28

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top