Večeras počinje zimsko računanje vremena: Kazaljke, vratite sat unazad

Sat
Ljetno računanje vremena završava se u nedjelju, 25. oktobra, u 3 sata ujutru, kada kazaljke na satovima treba pomjeriti za jedan sat unazad, odnosno na 2 sata

 

Evropski parlament je 2019. godine usvojio prijedlog Evropske komisije o prekidu računanja zimskog i ljetnog vremena do 2021. godine, ali konačnu odluku donosi Evropsko vijeće.

U Briselu navode da Vijeće još nije zauzelo konačan stav o ovom pitanju.

Finsko predsjedništvo EU je u decembru 2019. godine predložilo metod za procjenu efekta dnevnog svjetla prema tri scenarija.

Sezonske promjene računanja vremena se, osim u Evropi, trenutno vrše u većini zemalja Sjeverne i Srednje Amerike, kao i u još nekim zemljama i oblastima u svijetu.

Što se tiče BiH, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebalo je još prošle godine razmotriti nacrt zakona kojim bi se pratila odluka Brisela, ali ona nikada nije došla na red iako je Institut za mjeriteljstvo proslijedilo materijal.

Island, Rusija i Bjelorusija se u noći 25. oktobra neće vratiti na zimsko računanje vremena. Zemlje koje žele ostati na ljetnom računanju kazaljke će posljednji put pomaknuti u martu 2021. godine.

Izvor: