Većina zdravstvenih radnika u RS-u nema ovjerene zdravstvene knjižice

Home

Većina zdravstvenih radnika u RS-u nema ovjerene zdravstvene knjižice


Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite bh. entiteta Republika Srpska Milenko Granulić upozorio je da u RS-u pojedine zdravstvene ustanove nisu uplaćivale doprinose za svoje radnike četiri i više godina.

"Redovno je doprinose plaćalo 25 zdravstvenih ustanova. U posljednjih nekoliko mjeseci u pojedinim su uplaćeni doprinosi, ali ima onih koje četiri i više godina nisu uplatile ni fening za doprinose", rekao je Granulić u razgovoru za Fenu.
Od Vlade RS očekuju da se do kraja godine riješe stara dugovanja po tom osnovu, zaključno s 2016. godinom, jer je većina zaposlenih radnika u zdravstvu RS suočena s problemom nemogućnosti ovjeravanja zdravstvenih knjižica.

Iako pojedine zdravstvene ustanove uplaćuju doprinose posljednjih mjeseci i dalje postoji problem da medicinari ovjere zdravstvene knjižice.

"Ne može šalterski radnik Fonda određivati da li je hitan ili nije hitan slučaj kada radnik zaposlen u zdravstvu dođe da ovjeri zdravstvenu knjižicu", kaže Granulić.
Ističe da je neophodno hitno napraviti reformu Fonda zdravstvenog osiguranja. Po ugledu na druge zemlje i u RS-u treba da postoji, smatra, skupština fonda zdravstva u čijoj nadležnostili bi bilo postavljanje rukovodnih organa.

Granulić ukazuje i da je neophodna izmjena zakonodavstva, te da zakon o zdravstvenoj zaštiti “prati” zakon o zdravstvenom osiguranju.

"Moramo napraviti suštinske promjene i zakone koji se moraju provoditi te utvrditi odgovornost onih koji su ostvarili loše rezultate u radu", naglasio je Granulić ističući da osim dvojice, nisu smijenjeni direktori zdravstvenih ustanova koji posluju s gubicima, iako su zvaničnici RS-a to obećavali.
Na lokalnom nivou, gdje općine imenuju direktore i upravne odbore domova zdravlja, niko ne odgovara za loše poslovanje, a apsurd je, upozorava Granulić, da su direktori ujedno i odbornici ili poslanici u parlamentima, gdje se usvajaju ili razmatraju izvještaji o radu medicinskih ustanova kojim rukovode.

 

(Izvor:RadioSarajevo.ba)

Tagovi
Objavio: Ned, 27/08/2017 - 12:32

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top