Velika akcija MUP-a TK-a / Uhapšeno sedam osoba, mališane od 4 godine tjerali da prose - Poznato ko je vođa grupe

mup
Od 2017. do kraja 2020. godine veći broj djece od 4 do 14 godina tjerali na prosjačenje


Sedam osoba koje se dovode u vezu sa trgovinom ljudima i prisiljavanjem djece na rad i prosjačenje privedeno rano jutros u akciji koju su policijski službenici Uprave policije Tuzlanskog kantona proveli na šest lokacija u Gračanici, Lukavcu i Kalesiji. Priveden je i Šaban Salčinović iz Puračića, koji je osumnjičen da je organizator ove grupe, koja je prisiljavala između 15 i 25 djece dobi od 4 do 14 godina na svakodnevno prosjačenje na području ovog kantona, ali i FBiH i RS-a.

 

- Šaban Salčinović je osumnjičen da je organizovao i rukovodio ovom grupom koja je od 2017. do kraja 2020. godine veći broj djece od 4 do 14 godina tjerala na prosjačenje. Djecu bi često budili rano jutro, odvozili ih na različite lokacije bez obzira na vremenske prilike, na više od 25 mjesta na području TK, FBiH i RS-a, a djeca bi okončanju prosjačenja na kraju dana organizatoru i osumnjičenima

 

Akciji je prethodila višemjesečna istraga, koja je obuhvatala i praćenje osumnjičenih i njihovih radnji koja se dovode u vezu sa trgovinom ljudima. Salčinović nije u srodstvu sa ostalim osumnjičenima, ali zloupotrebljavana djeca jesu.

 

- Organizator nije u srodstvu sa ostalim osumnjičenima, ali određeni broj djece jeste u srodstvu sa osumnjičenima. Važno reći da su obaviješteni centri za socijalni rad  u sve tri općine, oni će raditi na zbrinjavanju djece, koja će vjerovatno biti zbrinuta u sigurnim kućama na području TK, dodao je Arnautović.

 

Nakon što Sektor kriminalističke policije završi obradu osumnjičenih, oni će uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predati u nadežnost tužilaštva i tek nakon ispitivanja će se odlučiti koje dalje mjere će predlagati prema sudovima, odnosno da li će se nekima odrediti pritvor ili druge mjere.

 

Izmjenom Krivičnog zakona radna eksploatacija djece i prisilno prosjačenje definisano je krivično djelo trgovina ljudima, za koje su propisane kazne zatvora od najmanje 10 godina.