Velika Britanija bacila 250 novih respiratora iz Kine jer su opasni po život

Velika Britanija
Kineski respiratori koje je britansko Ministarstvo zdravstva kupilo za borbu protiv korona virusa su loše napravljeni, nestabilni za upotrebu u bolnicama i potencijalno opasni za pacijente, saznaje britanski Guardian.

Svih 250 uređaja koji su stigli iz Kine 4. aprila su toliko problematični da su proglašeni neupotrebljivim i odbačeni su, piše ovaj list.

Doktori u državnim bolnicama regiona West Midlands, gdje su respiratori raspodijeljeni, su do te mjere bili zabrinuti ovim uređajima da su pisali britanskom ministru zdravstva Mattu Hancocku tvrdeći da uređaji mogu ubiti pacijenta.

"Smatramo da ako bi se počeli koristiti, uređaji bi bili jako štetni po pacijente, vjerovatno uzrokujući i smrt pacijenata”, napisali su doktori u svom pismu do kojeg je došla TV kuća NBC News.

"Željno isčekujem povlačenje i zamjenu ovih respiratora boljim, koji mogu pružiti bolju respiraciju pacijenata na intenzivnoj njezi”.

Doktori su upozorili i Službu za zdravstvo i socijalnu skrb da dotok kisika u ovim uređajima “varira i nepouzdan je”, da im je kvalitet nezadovoljavajući te da je priključnica za kisik bila označena sa “non-EU” što znači da uređaji nisu pravljeni za EU tržište niti su kompatibilni sa medicinskom opremom koja se koristi u Uniji. Požalili su se i da je materijal od kojeg je napravljena torba za njihovo čuvanje takav da ju je jako teško očistiti.

Model uređaja koje je britansko Ministarstvo zdravstva kupilo je Shangrila 510 a proizvodi ih Beijing Aeonmed – glavni proizvođač ventilatora u Kini.

Napravljeni su za upotrebu u ambulantnim vozilima - ne u bolnicama, tvrde doktori, prenosi ugledni Guardian.

Nakon što su preuzeli uređaje koje je Kina isporučila, doktori ih nisu mogli pokrenuti u bolnicama uprkos činjenici da su njihovi tehničari radili na njima i po nekoliko dana kako bi ih pokrenuli.

Visoko pozicionirani zvaničnik u jednoj od bolnica koje su primile respiratore je izjavio tim povodom da su “svi respiratori bili neispravni".

"Spremnici za kisik su bili neispravni, i priključci su bili nekompatibilni. Bili smo bijesni. Sve su bolnice pokušale da ih poprave ali nismo uspjeli.”

Dobro obavješteni izvor pri britanskom Zavodu za zdravstvo je rekao da je ovaj incident samo istakao problem koji postoji sa još nizom narudžbi medicinske opreme iz Kine koja je naručena tokom pandemije korona virusa.

“Neke druge stvari koje su nedavno naručene iz Kine, a posebno zaštitna oprema, su se također ispostavile ili da su slabijeg kvaliteta nego je to potrebno, ili da je dopremljena potpuno pogrešna oprema – npr. majice kratkih rukava umjesto hirurških mantila,” rekao je izvor.