Velika Britanija: Napravljen pomak ka razvoju univerzalne vakcine protiv korone i obične prehlade

vakcina

Britanski naučnici su napravili "obećavajući" napredak ka razvoju univerzalne vakcine protiv koronavirusa za borbu protiv korone i obične prehlade.

Foto: Klix

Razvijanje vakcine koja štiti od brojnih različitih koronavirusa je veliki izazov, rekli su naučnici sa Instituta Francis Crick u Londonu, jer ova porodica virusa ima mnogo ključnih razlika, često mutira i općenito izaziva nepotpunu zaštitu od ponovne infekcije. Zbog toga se ljudi mogu više puta prehladiti i zbog čega je moguće više puta biti zaražen različitim varijantama Sars-CoV-2.

Univerzalna vakcina protiv koronavirusa trebala bi pokrenuti antitijela koja prepoznaju i neutraliziraju niz koronavirusa, rekli su naučnici, čime bi spriječili da virus uđe u ćelije domaćina i replicira se.

Nučnici su istraživali da li antitijela koja ciljaju "S2 podjedinicu" šiljastog proteina Sars-CoV-2 neutraliziraju i druge koronaviruse. Istraživači su otkrili da su nakon vakcinacije miševa sa Sars-CoV-2 S2, miševi stvorili antitijela koja mogu neutralizirati niz drugih životinjskih i ljudskih koronavirusa.

Oni su uključili koronavirus obične prehlade HCoV-OC43, originalni soj Sars-CoV-2, mutant D614G koji je dominirao u prvom talasu, Alpha, Beta, Delta, originalni Omicron i dva koronavirusa sljepih miševa. Nalazi su objavljeni u časopisu Science Translational Medicine.

"Oblast S2 šiljastog proteina je obećavajuća meta za potencijalnu pan-koronavirusnu vakcinu jer je ovo područje mnogo sličnije među različitim koronavirusima nego područje S1", rekao je prvi autor studije, Kevin Ng, iz Francis Crick-a. Institut.

"Manje je podložna mutacijama, pa bi vakcina usmjerena na ovo područje trebala biti robusnija", dodao je.

Do sada je područje S2 šiljastog proteina bilo zanemareno kao potencijalna osnova za vakcinaciju, rekli su istraživači.

"Očekivanje od vakcine koja cilja na područje S2 je da bi mogla ponuditi određenu zaštitu od svih sadašnjih, kao i budućih, koronavirusa", rekao je George Kassiotis, dopisni autor i glavni voditelj grupe na Institutu Francis Crick.

"Ovo se razlikuje od vakcina koje ciljaju na varijabilniju S1 područje koje, iako efikasne protiv odgovarajuće varijante protiv koje su dizajnirane, manje su sposobne da ciljaju druge varijante ili širok spektar koronavirusa", dodao je.

Izvor: