Velika Britanija protiv rasprave o Kosovu u UN-u

Britanska ambasadorica u UN-u Karen Pierce smatra da u svijetu ima važnijih pitanja od kosovskog.

Velika Britanija, predsjedavajuća u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda od 1. kolovoza, nije stavila raspravu o statusu Kosova na dnevni red što je izazvalo oštre reakcije službenog Beograda.

Iako agencija Tanjug, iz diplomatskih izvora, doznaje da će Velika Britanija nastaviti konsultacije kako bi se postigao dogovor, jer Rusija i Kina čvrsto traže da se održi sjednica Vijeća sigurnosti o Kosovu, britanska veleposlanica u UN-u Karen Pierce smatra da u svijetu ima važnijih pitanja od kosovskog.

"Iako pitanje Kosova ostaje važno, ono više ne zahtijeva redovne sjednice Vijeća sigurnosti. Stav je Velike Britanije da se Vijeće sigurnosti treba fokusirati na najvažnija pitanja u svijetu. Kosovo jeste važno europsko i regionalno pitanje, ali više, nakon 19 godina, ne postoji intenzitet problema koji bi zahtijevao redovne sjednice o toj temi", rekla je Pierce.

Prema njezinim riječima, najvažnije je da Srbija i Kosovo napreduju uz pomoć Europske unije, koja im već pomaže da normaliziraju odnose.

"Samo uz normalizaciju odnosa mogu postignuti napredak ka integraciji u EU. To je od ključne važnosti za oba naroda, kao i gospodarstvo. Ohrabrila bih Beograd i Prištinu da daju sve od sebe i ulože sve napore i rade s posrednicom Europske unije [Federicom Mogherini] kako bi normalizirali odnose", poručila je Pierce.

O Kosovu na zatvorenim sjednicama

Izostavljanje postavljanja pitanja Kosova s dnevnog reda Vijeća sigurnosti UN-a za ministra vanjskih poslova Srbije Ivicu Dačića je "veliki presedan za koji nema opravdanih razloga".

Smatra da "niko ne može da izbaci temu Kosova iz agende Saveta bezbednosti".

"Ako to ne želi Velika Britanija, staviće tu temu na dnevni red zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova", rekao je Dačić.

Po njegovim riječima, "prvi put posle 10 godina desilo se da jedna zemlja samostalno odlučuje da ne stavi temu Kosova na dnevni red Saveta bezbednosti".

"Vođene su duge, komplikovane i teške konsultacije unutar Saveta bezbednosti, pozivana je i delegacija Srbije, ali Velika Britanija jednostavno ne želi da se ovoj temi raspravlja", rekao je Dačić.

Prenio je kako Velika Britanija traži da se o Kosovu govori na zatvorenim sjednicama - bez prisustva predstavnika Prištine i Beograda - i da se to smanji na dva puta godišnje, jer smatraju da je situacija na Kosovu dobra i nema potrebe da se o tome raspravlja.

'London stao na stranu Prištine'

Dačić je mišljenja i da je "London stao na stranu Prištine i apsolutno krši sve dosadašnje dogovore koji su postiguti u Savetu bezbednosti".

"Ne želimo nikakav spektakl, ali o tome da postoje problemi, da Kosovu treba trajno rešenje u EU se raspravlja gotovo svakih mesec dana, a u UN-u se traži da se ukine ta rasprava. Ovde nema nikakvih opravdanih razloga osim da se udovolji želji Prištine, a to je da se što pre verifikuje da je sve na Kosovu idealno i da nema potrebe da se raspravlja u Savetu bezbednosti", ocijenio je Dačić.

Oglasio se i srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, koji smatra da je Velika Britanija zloupotrijebila predsjedavanje u Vijeću sigurnosti UN-a ukidajući redovito izvještavanje o stanju na Kosovu.

"To je kontinuitet politike po kome je Srbija kriva za svako zlo. Sada ne sme ni da se govori šta se dešava na Kosovu. Čak i ta mala istina im smeta i tu malu istinu treba zabraniti", rekao je Vulin gostujući na Televiziji Pink.

"Britanija jeste sila, ali mi ne tražimo sukob i hoćemo najbolje moguće odnose. Za mir je potrebno dvoje, za svađu i sukob je potreban jedan", poručio je Vulin.

Janjić: Očekivana britanska odluka

No, Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose ukazuje kako "Velika Britanija ne traži potpuno ukidanje javne rasprave o Kosovu nego njeno smanjivanje". Njemu je takva britanska odluka - očekivana.

"Već nekoliko godina traje rasprava da li uopšte ima smisla izlaziti pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija sa tromesečnim izveštajem generalnog sekretara i po tom pitanju su barem pet godina podeljeni stavovi. Za redovne sednice su Kina i Rusija, druge stalne članice su protiv", kazao je Janjić.

Prema njegovim riječima, "ostale članice Saveta bezbednosti smatraju da je uloga UN 'nepotrebna i smanjena', da je cela odgovornost prešla na kosovske vlasti, Beograd i Evropsku uniju i da sva pitanja treba rešavati na tim instancama".

"Nije tačno da je (ovaj čin) potpuno ukidanje teme Kosova, kako se to javnosti predstavlja. Reč je o tome da se izveštaji ne podnose tromesečno, nego jednom ili dva puta godišnje. Generalni sekretar će pisati i dostavljati svoje izveštaje Savetu bezbednosti UN-a, ali javne rasprave uz učešće Beograda i Prištine neće biti", kazao je Janjić za agenciju Beta.

Podsjetio je i kako je "činjenica da se Savet bezbednosti u poslednje dve godine zloupotrebljava" i da Beograd i Priština "preko njihovih leđa rešavaju probleme koje trebaju da reše dijalogom u Briselu".