Velika Čevljanska korida bit će održana 29. jula

Na Čevljanskom polju u nedjelju, 29. jula, bit će održana 71. tradicionalna korida na kojoj se dugi niz godina okupi više od 50.000 posjetilaca. Čevljanska korida već godinama se smatra feštom godine za široke narodne mase, a tako će biti i 29. jula, kaže Besim Gljiva, predsjednik organizacionog odbora ove tradicionalne manifestacije.

– Tradicija se nastavlja. I ove godine Čevljansko polje na radost brojnih Bosanaca i Hercegovaca, ali i gostiju iz cijelog regiona, bit će domaćin najveće koride na Balkanu. Pripreme za najbolju borbu bikova u regionu idu prema planu. Program Čevljanske koride je manje ili više ustaljen, a od ove godine bit će bogatiji i za veliki šahovski turnir. Na Čevljansko polje stižu vrhunski šahisti iz regiona, očekujemo ih između 500 i 800, a turnir će biti održan 28. jula. Ujedno, turnir ovakve vrste prvi put će biti održan na prostoru bivše Jugoslavije – kaže Besim Gljiva. Alfa i omega Čevljanske koride ističe da su vodili računa i o svim ostalim sadržajima, jer je ova manifestacija daleko više od borbe bikova. - I ove godine posjetioci će moći da uživaju u različitim sadržajima i disciplinama. Bosansko kolo,
bacanje kamena s ramena, trka konja, nastupi kulturno-umjetničkih društava samo su neki od
sadržaja. Na ovaj način pokušavamo sačuvati našu tradiciju. Tu će biti i veliki broj šatora sa različitim vrstama muzike, a moći će se dobro pojesti i popiti, ali i kupiti. U centralnom muzičkom dijelu programa nastupit će pobjednici popularnog muzičkog showa „Nikad nije kasno“ - Nihada Kapetanović i Stanoje Stanković - Kale Dijamant - nastavlja Gljiva.
Nadalje, ističe da je iz godine u godinu sve teže obezbijediti sredstva za održavanje koride.
- Imamo određene sponzore kao što su BH Telecom, Sarajevska pivara, FIS Vitez, bez čije podrške ne bi mogli organizirati najveću koridu na Balkanu. Tu je i Federalna televizija kao medijski partner, ali i veliki broj portala koji prepoznaju značaj Čevljanske koride i podržavaju nas afirmativnim tekstovima. Ova manifestacija mnogo košta, jer se, između ostalog, održava na privatnom zemljištu i gdje vlasnici dobijaju naknade. Nadamo se da će nas u budućnosti pratiti i određena kantonalna, kao federalna i
državna ministarstva. Ove godine smo poslali zahtjev za finansijsku pomoć Federalnom ministarstvu sporta i kulture i nadamo se pozitivnom odgovoru. Nadamo se da će pojedinci u vlasti prepoznati značaj Čevljanske koride. U Republici Srpskoj svi podržavaju Grmečku koridu, i očekujemo da će tako biti i u FBiH kada je u pitanju naša korida – govori Besim.
Čevljanska korida je olimpijada u borbi bikova i na njoj učestvuju samo najbolji bikovi iz BiH.
- Na najveću koridu na Balkanu stižu bikovi Ive Ilića iz Ilijaša, Mujage Selmana iz Krajine, Atifa Smajića iz Viteza, Habiba Bjelića Habibića iz Olova, čiji Medonja je višestruki pobjednik Čevljanovića u srednjoj kategoriji... Prilikom odabira bikova, pokušavamo da to organiziramo da oni dolaze iz svih dijelova BiH. Čevljanovići su uvijek bili i ostali Bosna i Hercegovina u malom. Mi smo najbolji bosanski lonac. Ono čime se ponosimo je da smo jedna, možda i jedina, multietnička manifestacija na kojoj nema nikakvih nacionalnih obilježja i nikada nismo imali incidenata – kaže na kraju Besim.