Velika evropska banka oprala 150 milijardi dolara, a umiješane i dvije američke banke

Uzbunjivač koji je otkrio da je "Danske bank" bila uključena u navodno pranje novca, izjavio je danas da je jedna velika evropska banka pomogla u obradi sumnjivih transakcija u vrijednosti do 150 milijardi dolara, u šta su, kako tvrdi, bile umiješane i dvije američke banke.

Transakcije, u ukupnoj vrijednosti od 200 milijardi eura (228,5 milijardi dolara), realizirana preko male podružnice "Danske bank" u Estoniji u periodu od 2007. do 2015. godine, izazvale pokretanje istraga u Danskoj, Estoniji, Britaniji i SAD u narastajućem globalnom skandalu.

Uzbunjivač Hauard Vilkinson (Howard Wilkinson), bivši direktor u filijali "Danske bank" u Talinu, rekao je na svjedočenju pred danskim parlamentom da je još nekoliko kreditora učestvovalo u tim transakcijama realiziranim preko estonske podružnice, i da su među njima dvije velike američke banke i filijala jedne velike evropske banke u SAD.

- Pretpostavljam da je 150 milijardi dolara prošlo kroz tu konkretnu banku (evropsku banku) u SAD - izjavio je ovaj Britanac, ne otkrivajući međutim ime te banke.

- Niko zaista ne zna gdje je taj novac završio. Sve što znamo je da su ga posljednji vidjeli ljudi iz te tri velike banke u SAD. Oni su bili posljednji kontrolni punkt, i kada je ta kontrola omanula, novac je ušao u globalni finansijski sistem - izjavio je on.

"Danske bank" je preko estonske podružnice koristila globalno prisustvo "Deutsche Bank", "JP Morgan Chase" i "Bank of America" kako bi, u ime svojih klijenata, strane valute konvertovala u američki dolar od 2007. do 2015. godine, tvrde neimenovani izvori za medije. 

"Deutsche Bank" i "JP Morgan Chase" odbili su da komentiraju takve tvrdnje, dok u "Bank of America" nisu bili odmah dostupni za komentar, navodi britanska agencija.

Vilkinson, koji je u parlamentu rekao i da mu je "Danske bank" ponudila novac u zamjenu za šutnju, ne očekuje da će istraga u ovom slučaju negdje odvesti.

- Na kraju smo 2018. godine, a razgovaramo o prljavom novcu iz perioda od 2007. do 2015. godine. Nema nikakve šanse da se tom novcu uđe u trag i da bilo koji kriminalac izgubi i jedan cent - zaključio je on.