Velika Kladuša: Građani i dalje neodgovorno postupaju s požarima- 12 intervencija u 24 sata

.
Građani i dalje nastavljaju da neodgovorno postupaju s požarima. Bez obzira na brojne apele, velikokladuški vatrogasci su tokom jučerašnjeg dana imali čak 12 intervencija. Prema riječima dežurnog Grahovića, intervencije su počele od 08:07h i trajale do 22:45h. Intervenisali su na požarima koji su zahvatili šume ili njive u Grljevcu, Ponorima, Kudićima, Nepekama, Mrceljima, Elezovićima, Trnovima, Malom Grljevcu, Vejincu, Poljani, Šmrekovcu i Dolovima

Hitna služba Doma zdravlja Velika Kladuša u proteklom periodu pružila je zdravstvenu zaštitu za 37 pacijenata. Dežurni doktori bili su Mustafa Hodžić i Amra Zulić koji su na dalje liječenje u KB Bihać uputili dvoje pacijenata.

 

 U COVID ambulantu javilo se 10 pacijenata, bez upućivanja na dalje liječenje.

 

Službenici Policijske stanice evidentirali su jednu saobraćajnu nezgodu u kojoj nije bilo povrijeđenih lica. Krivičnih djela i slučajeva narušavanja javnog reda i mira nije bilo.

 

 Prema jutros dostupnim informacijama, bez problema u isporuci pitke vode, dok se odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće odvija prema planu.

 

Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać obavještava građane da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, danas doći do prekida u isporuci električne energije na području Velike Kladuše prema sljedećem rasporedu:

 

od 09:00 do 09:15 i od 15:00 do 15:15h trafopodručja: Trn, Polje 1, Miral, Trn 2, Begluk 3, Begluk, Ćejvani

od 09:00 do 15:15h trafopodručja: Nepeke, Šiljkovača, Šmrekovac, Šiljkovača 2, Šiljkovača 3

 Povoljni vremenski uslovi karakterišu ovog jutra saobraćajnu situaciju u Bosni i Hercegovini. Saobraća se po pretežno suhom kolovozu, a iz BIHAMK-a upozoravaju na učestale odrone na brojnim dionicama. Savjetuju oprezniju vožnju i napominju da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 01. aprila. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

 

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 18, na jugu zemlje do 21 stepen.

 

Biometeorološke prilike su povoljne. Nakon prohladnog jutra temperature će porasti i biće ugodnije. Tegobe kod osjetljivih osoba postepeno će se umanjiti. Preporučljivo je slojevito se odjenuti i ne pretjerivati sa aktivnostima u drugom dijelu dana, obzirom da će mjestimično biti natprosječno toplo.

Svjetski meteorološki dan obilježava se u znak sjećanja na 23. mart 1950. godine, kada je zvanično osnovana Svjetska meteorološka organizacija, međuvladina organizacija i specijalizovana agencija Organizacije Ujedinjenih nacija. Svjetska meteorološka organizacija danas okuplja 187 država članica i šest teritorija