Velika Kladuša: Jedna intervencija vatrogasaca u protekla 24 sata, prekid u isporuci el. energije

.
Svjetski je dan uha i sluha

– Velikokladuški vatrogasci bilježe jedan izlazak na teren u protekla 24h. Radilo se o zapaljenju njive u Todorovu. Intervencija je trajala od 17.57h do 19.10h, rekao nam je dežurni Grahović.

– Službenici Policijske stanice Velika Kladuša nemaju zabilježenih dešavanja u oblastima kriminaliteta, javnog reda i mira, kao ni iz oblasti bezbjednosti saobraćaja na putevima.

– Pomoć velikokladuške Hitne službe Doma zdravlja zatražilo je 36 pacijenata, bez upućivanja na dalje liječenje. Dežurni doktori bili su Mustafa Hodžić i Amra Zulić.

– Covid ambulanti sa sumnjom na zarazu korona virusom javilo se devet pacijenata. Nije bilo upućivanja na dalje liječenje.

– Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać najavila je da će zbog planskih radova Elektroprijenosa TJ Bihać na elektroenergetskim objektima na području općine Velika Kladuša danas doći do prekida u isporuci električne energije prema sljedećem rasporedu:

– Od 09:00 do 12:00h: RP Hajrat, Kurtići, Donja Slapnica, Farma Donja Slapnica, Vodovod Slapnica, Jablan, Krokinac, Todorovska Slapnica 3, Donja Slapnica 2, Todorovska Slapnica 1, Todorovska Slapnica 2, Todorovska Slapnica 4, Gornja Slapnica, Golubovići 1, 2 i 3, Čuturići, Todorovo 1 i 2, Mrcelji 1 i 2, Čelinja;

– Od 10:00 do 13:00h u naseljima: Maćoša, Vrnogračka Glava, Šestanovac 2, GSM PEHOVO i Vrnogračka Brda;

– Od 12:00 do 15:00h: Poljice 2 i SANITEKS (Vrnograč)

-Kako saznajemo iz „Elektrodistribucije“, Poslovnice Velika Kladuša, na ostalom području općine elektronapajanje je uredno.

– Vodosnabdijevanje je stabilno, saznajemo iz JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Svjetski je dan uha i sluha

– Svake se godine 3. marta obilježava Svjetski dan uha i sluha s ciljem podizanja svijesti i promicanja aktivnosti koje doprinose očuvanju i unapređenju zdravlja uha te prevenciji gubitka sluha. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje kako više od 466 miliona ljudi ima ozbiljno oštećenje sluha, od toga 34 miliona djece. Ovaj podatak podrazumijeva oštećenje sluha od 40 dB na uhu s boljim ostacima sluha kod odraslih, odnosno 30 dB kod djece. Također, procjenjuje se da je 1,1 milijardi mladih u dobi između 12 i 35 godina u riziku od oštećenja sluha zbog izlaganja buci. Više na ovu temu pročitajte u našem prilogu OVDJE

Stanje na putevima i vremenski bilten za 03. mart:

– Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, a zbog niskih jutarnjih temperatura poledica se može očekivati na putevima u višim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Iz BIHAMK -a podsjećaju da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na graničnim prelazima ovog jutra nema dužih zadržavanja.