Velika Kladuša: Jedna saobraćajna nesreća u protekla 24 sata

as

Velikokladuška Policijska stanica u prethodna 24 sata bilježi jednu saobraćajnu nezgodu bez povrijeđenih lica.

 U protekla 24 sata Vatrogasna jedinica Velika Kladuša nije intervenisala, saznajemo od dežurnog vatrogasca Kapića.

 Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražila su 43 pacijenata. Dežurni doktori bili su Ajla Husić i Amra Zulić  koji su na dalje liječenje uputili dva pacijenta.

 Elektro i vodonapajanje su ovog jutra uredni.

 Po planu se odvija odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

 Kako izvještava BIHAMK, zbog povremene kiše saobraća se po vlažnom ili mokrom kolovozu, a povećana je i opasnost od odrona. Na pojedinim dionicama upozoravamo i na jak vjetar, a izdvajamo magistralni put Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar. Vidljivost je mjestimično smanjena zbog magle ili niske oblačnosti, a skrećemo pažnju na puteve Priluka Glamoč-Mlinište i Livno-Kamensko. Radovi na redovnom održavanju svjetlosne signalizacije izvode se na raskrsnicama magistralnih puteva u Cazinu i Bosanskoj Krupi. Za vrijeme radova signalizacija je van funkcije, zbog čega savjetujemo pojačan oprez. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Napominjemo vozače da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

 Danas u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. Prije podne kiša uglavnom na području Hercegovine i slabije padavine na području Krajine i jugozapadu Bosne. U drugom dijelu dana padavine se šire na cijelu zemlju. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 15°C.

 Biometeorološka prognoza je loša. Tmurno vrijeme praćeno padavinama loše će djelovati na raspoloženje većine populacije i uzrokovati probleme hroničnim bolesnicima. Sa noćnim satima, uz veći sadržaj vlage u zraku i pojačan osjet hladnoće, opća slika dodatno će se pogoršavati. Neophodno je povesti računa o prikladnom odijevanju, te umanjiti aktivnosti i boravak na otvorenom.

 1996.godine Generalna skupština UN-a je usvojila Rezoluciju 51/95 proglašavajući 16.novembar za Međunarodni dan tolerancije. Ovo je uslijedilo nakon što su države članice UNESCO-a 16. novembra 1995.godine usvojile Deklaraciju o načelima tolerancije. Između ostalog, Deklaracija potvrđuje da tolerancija nije ni popuštanje ni ravnodušnost, nego je poštovanje i uvažavanje bogate raznolikosti kultura našega svijeta, naših oblika izražavanja i načina na koji možemo biti ljudi. Tolerancija priznaje univerzalna ljudska prava i osnovne slobode drugih. U svijetu raznolikosti, tolerancija je preduslov za mir.