Velika Kladuša: Migranti drugu noć proveli pod otvorenim nebom

Policija je postavila žutu traku na oko 100 metara od granice Bosne i Hercegovine s Hrvatskom i postavila kordon.

Više od 100 migranata i drugu noć je provelo u improviziranim šatorima u blizini Graničnog prelaza Velika Kladuša – Maljevac.

Trenutno je mirno na graničnom prelazu, prenosi Anadolija.

Policija je postavila žutu traku na oko 100 metara od granice Bosne i Hercegovine s Hrvatskom i postavila kordon.

Na mostu, granici između dvije zemlje, i dalje se nalazi manji broj pripadnika hrvatske policije.

Migranti, među kojima su i žene i djeca, još jednu noć su proveli pod otvorenim nebom.

Tokom noći bez incidenata

Granični prelaz Maljevac je odblokiran.

Glasnogovornica Granične policije Bosne i Hercegovine Sanela Dujković podsjetila je da su migranti u srijedu navečer u nekoliko navrata pokušali preći u Hrvatsku, bilo je naguravanja sa službenicima Granične policije Bosne i Hercegovine ali bez fizičkih sukoba.

"Bilo je povrijeđenih. Najbitnije je da je riječ o lakšim tjelesnim povredama. Povrijeđena su tri migranta i tri policijska službenika Granične policije Bosne i Hercegovine", istakla je Dujković.

Povrijeđeni pripadnici Granične policije, kako je kazala, vraćeni su u kordon.

"Tokom noći bila je mirna situacija na Međunarodnom graničnom prelazu Velika Kladuša - Maljevac i mostu. Jutros možemo primijetiti da je upola manji broj migranata koji su došli na ovo mjesto da pokušaju preći na hrvatsku stranu", kazala je Dujković.

Saobraćaj je, naglasila je, do graničnog prelaza omogućen.

"Odblokiran je i prelaz, pa od Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske očekujemo da se u narednim satima pusti saobraćaj u funkciju. Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine pokušavaju pregovorima, bez upotrebe sile, poštivajući u potpunosti međunarodno humanitarno pravo, riješiti situaciju. Migranti nikada neće na ovaj način preći na hrvatsku stranu", izjavila je Dujković.

Međutim, poručila je, ne isključuje se da će se poduzimati policijske mjere, jer je riječ o graničnom prelazu.

Migranti vraćeni iz USK-a prema Sarajevu

"Nadamo se najboljem rješenju, jer nam je zaista stalo do ovih ljudi. Bez obzira što se prepolovio broj ljudi koji se ovdje nalaze, još uvijek je tu određeni procenat žena i djece, koji su ovdje već dvije noći", dodala je Dujković, navodeći da je u Velikoj Kladuši i rukovodstvo Granične policije Bosne i Hercegovine, gdje će kasnije u četvrtak biti održan sastanak s drugim policijskim organima.

Više od 100 migranata, koji su vozom i autobusom u srijedu navečer stigli na područje Unsko-sanskog kantona, odmah je vraćeno nazad, prema Sarajevu.

Talgo vozom iz Sarajeva, koji je krenuo u srijedu u 16:00 sati, za Bihać je krenulo 69 migranata, dok se autobusom na područje USK-a pokušalo prebaciti 57 migranata.

Svi oni su po dolasku, bez zadržavanja, prebačeni u jedan autobus i minibus te su upućeni nazad, odnosno za novootvoreno prihvatilište za migrante kraj Sarajeva, u kasarnu "Ušivak", prenose bh. mediji.

Izvor: Agencije

Izvor: