Velika Kladuša: Na konkursu za direktora škole i nastavnik prijavljivan za porodično nasilje

Prema Vladinim analizama od školske 2019/2020 u USK se zatvara čak 39 osnovnih škola, uglavnom područnih, a bez posla će ostati 229 učitelja i nastavnika. 

"Naložili smo resornom ministarstvu da odmah formira novo radno tijelo i zaduži ga da donese program mjera hitnog kratkoročnog i dugoročnog karaktera kako bismo oblast obrazovanja sveli u okvire zakona i pedagoških standarda. Mjere ćemo dobiti za osam dana", izjavio je to premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, nakon alarmantnog stanja u obrazovnom sistemu tog kantona.

Kantonalna budžetska inspekcija izvršila je, po nalogu Vlade, nadzore u Ministarstvu obrazovanja USK, ali i svim osnovnim i srednjim školama te vrtićima. Premijer Ružnić izjavio je za medije da su formirana posebna radna tijela koja su analizirala svaku školu na području USK i napravila izvještaje koji otkrivaju kršenje zakona i pedagoških standarda u školama na području USK.

Problem bi dodatno mogao eskalirati u „Prvoj osnovnoj školi“ u Velikoj Kladuši, ukoliko Vlada direktorski mandat odobri nekadašnjem direktoru te škole, jer je on u međuvremenu prijavljivan za porodično nasilje, pa dio roditelja najavljuje bojkot nastave ukoliko dobije novo povjerenje Vlade.

Iz kabineta premijera Ružnića, kao i kabineta resornog ministra obrazovanja Damira Omerdića nisu željeli govoriti za Patriju o tome da li su upoznati sa biografijom nekadašnjeg uposlenika Prve osnovne škole koji je konkurisao za novi mandat na čelu škole.

Prvu osnovnu školu već je ranije potresao skandal, nakon što je jedan od nastavnika vlastite eksplicitne fotografije slao putem društvenih mreža, zbog čega Kantonalno tužilaštvo istražuje ovaj slučaj.

Roditelji traže da za direktora Prve osnovne šokole bude imenovan neko od prosvjetnih radnika koji ostaju bez posla od ove školske godine.