Velika Kladuša: Oprez vozačima zbog stanja na putevima

.

Servisne informacije za protekla 24 sata.

Pomoć Hitne službe Doma zdravlja Velika Kladuša zatražilo je 30 pacijenata. Nije bilo upućivanja na dalje liječenje a dežurne su bile doktorice Arnela Čokić i Aida Dedić.

Jedna saobraćajna nezgoda bez povrijeđenih lica evidentirana je u protekla 24h na području naše općine. Javni red i mir nije narušavan. Krivičnih djela nema prijavljenih Policijskoj stanici Velika Kladuša.

Prema riječima dežurnog vatrogasca Delanovića, vatrogasci nisu imali poziva za izlazak na teren.

Snabdijevanje domaćinstava električnom energijom je uredno.

Kako informišu iz JKP „Vodovod i kanalizacija“, vodonapajanje je stabilno.

Oružane snage BiH danas obilježavaju 17 godina postojanja. Isto toliko godina, Ministarstvo odbrane BiH, u čijoj su nadležnosti Oružane snage, radi na reformama, obuci i osposobljavanju mladih ljudi, a sve u cilju očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. U kasarni Dubrave Dan Oružanih snaga BiH obilježen je u ponedjeljak, 28. novembra.

Prvi decembar obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv  HIV/AIDS-a, opasnog i zaraznog oboljenja sa kojim se trenutno u svijetu bori oko 38 miliona ljudi. U BiH virusom HIV-a zaraženo je oko 400 ljudi, što je samo procjena. Tačnih podataka nema zato što zaražene osobe, zbog predrasuda i stigmatizacije u društvu, ne traže pomoć na vrijeme.

Međunarodni simbol svjesnosti i podrške oboljelima, prevenciji i liječenju ove bolesti je crvena vrpca (engl. red ribbon), a njeno isticanje je jedan od načina pokazivanja solidarnosti i podrške oboljelima i spomen na umrle. Poruka ovogodišnjeg Svjetskog dana AIDS-a je „Izjednačiti“ (engl. Equalize). To je poticaj za sve nas da radimo na rješavanju nejednakosti i doprinosimo eliminaciji infekcije HIV-om i AIDS-a.

Stanje na putevima i vremenski bilten za 01. decembar:

Magla ovog jutra smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Izdvajamo dionice u dolinama rijeka Une, Sane, Lašve, Bosne, Save i Spreče, kao i putne pravce: Sarajevo-Tuzla-Orašje, Vitez-Travnik, Donji Vakuf-Bugojno i Novi Travnik-Bugojno. Kolovoz je mjestimično vlažan, a u višim predjelima upozoravamo na moguću poledicu. Skrećemo pažnju i na učestale odrone zemlje ili kamenja.

Sporije zbog radova saobraća se i na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, kao i na magistralnim putevima: Bihać-Bosanski Petrovac, Jajce-Crna Rijeka i Doboj-Maglaj.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Lokalno će padati slaba kiša ili rosulja, a u višim područjima slab snijeg. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 7°C, na jugu zemlje od 10 do 13°C.

Biometeorološke prilike u većem dijelu zemlje i dalje neće biti povoljne. Tmurno i hladno vrijeme praćeno slabim padavinama uzrokovat će poteškoće kod hroničnih bolesnika i meteoropata. Nešto bolje biometeorološke prilike očekuju se na jugu zemlje. Preporučuje se zaštita od hladnoće, naročito u jutarnjim i večernjim satima.