Velika Kladuša: Otvara se Alternativni dom kulture

Alternativni dom kulture će biti otvoren pet dana sedmično, od srijede do nedjelje, u vremenu od 12 do 20 sati.

Alternativni dom kulture počinje sa stalnim radom od četvrtka, 1. augusta, kada je zakazano svečano otvaranje ovog prostora za kulturni i društveni angažman mladih. Program otvaranja počinje u 20 sati prezentacijom projekta, a potom će posjetioci moći uživati u mini-koncertu benda KamoSutra.

Već u petak, 2. augusta, u Alternativnom domu kulture održaće se prva izložba slika. Velikokladuškoj publici svoje akvarele će predstaviti slikar Hasan Bekanović. Otvaranje izložbe je u 12 sati, a posjetioci će slike ovog umjetnika moći pogledati do 20 sati, nakon čega će uslijediti projekcija dokumentarnog filma „Vitez bibliotekar“. 

Alternativni dom kulture će biti otvoren pet dana sedmično, od srijede do nedjelje, u vremenu od 12 do 20 sati. U njemu će se održavati koncerti, izložbe, javne tribine, promocije knjiga i drugi kulturni događaji. Alternativni dom kulture nalazi se u ulici Milana Pilipovića, u neposrednoj blizini stadiona Nogometnog kluba Krajišnik. 

U prostoru Alternativnog doma kulture nalazi se čitaona sa naslovima iz oblasti književnosti i nauke koju mogu koristiti svi posjetioci doma. Tu je i muzička soba sa instrumentima u kojoj će lokalni muzičari i bendovi moći vježbati i usavršavati svoje muziciranje, a u ovom prostoru će se održavati i koncerti, izložbe, projekcije filmova, javne tribine i drugi događaji.

U Alternativnom domu kulture održavaće se i edukacije, treninzi i radionice. Za početak će mladi iz Velike Kladuše od augusta do decembra moći učestvovati u radionicama iz četiri oblasti: slikarstvo i street art, web design, novinarstvo i medijska pismenosta, te fotografija. 

Aktivnosti projekta Alternativni dom kulture sprovode se u okviru programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), a realizira ga Centar za demokratizaciju društva „Naša zajednica“ iz Velike Kladuše.