Velika Kladuša: Polaganjem cvijeća obilježen Dan policije USK

Dan policije
Polaganjem cvijeća u haremu gradske džamije u Velikoj Kladuši obilježen je 12. juni, Dan policije Unsko – sanskog kantona. U znak sjećanja na poginule pripadnike policije i Armije BiH cvijeće su položili policijski službenici IV Policijske uprave Velika Kladuša. Na ovaj način prisjetili su se svih onih policijskih službenika koji su položili ono najvrijednije u minulom ratu, vlastite živote.

 

Šef Odsjeka kriminalističke policije Asim Bašić, govoreći o uslovima rada, istaknuo je da je u proteklom periodu zamijenjen krov na zgradi Policijske stanice Velika Kladuša, izvršen je prijem novih policijskih službenika a u narednom periodu planirana je i izgradnja nove zgrade Policijske stanice. Ovom prilikom uputio je čestitku svim policijskim službenicima.

Centralna svečanost povodom obilježavanja 12. juna – Dana policije USK biće održana danas u Bihaću. Planirano je postrojavanje pripadnika policije te pokazna  vježba gdje će biti  demonstrirana opremljenost i obučenost jedinica, dodjela novih službenih vozila, a bit će organizovana i svečana akademija.

Podsjetimo, 12. juni obilježava se kao Dan policije USK. Uspostavljanjem Kantona 1 i proglašenjem Ustava Unsko-sanskog kantona 1995. godine, formirano je i kantonalno Ministarstvo policije, koje je u svom sastavu imalo svega 69 aktivnih policajaca u osam stanica javne bezbjednosti. Dvije godine kasnije, Ministarstvo policije promijenilo je naziv u Ministarstvo unutrašnjih poslova USK, a stanice javne bezbjednosti u Policijske uprave.