Velika Kladuša: Policijski službenici zabilježili su dvije saobraćajne nezgode

SA

Hitna služba Doma zdravlja Velika Kladuša u proteklom periodu pružila je zdravstvenu zaštitu za 110 pacijenata. Dežurne doktorice bile su Amra Zulić i Ajla Husić koje su na dalje liječenje uputili troje pacijenata.

  Policijski službenici zabilježili su dvije saobraćajne nezgode u kojima nije bilo povrijeđenih lica. Također, zabilježen je jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira i jedno krivično djelo.

 Velikokladuški vatrogasci bilježe miran period bez intervencija.

 Kako saznajemo jutros u nadležnim preduzećima, bez problema u isporuci pitke vode i električne energije, dok se odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće nakon novogodišnjih praznika odvija prema planu.

 Kako informišu iz BIHAMK-a, ovog jutra saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, a upozoravaju na učestale odrone na brojnim dionicama. Uz savjete za oprezniju vožnju, imajte na umu i dalje napomenu da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno. Pojačan je promet vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnom prelazu Velika Kladuša – Maljevac. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

 Danas će u većem dijelu naše zemlji, prije podne, preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa maglom po kotlinama. U ostatku dana razvedravanje. Na jugu Hercegovine sunčano. Dnevna temperatura od 8 do 13, na jugu do 16 °C.

Uz povoljne biometeorološke prilike većina ljudi će se osjećati bolje. Tokom jutarnjih sati će biti svježe, sa mogućim zadržavanjem magle po kotlinama, stoga bi hronični bolesnici trebali reducirati kretanje u ovom periodu. Sa odmicanjem dana će doći do porasta temperatura i biće ugodnije.

 Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 17. decembra 2018. godine usvojila Rezoluciju World Blind Union potvrdivši 4. januar, dan rođenja Luja Braja kao Svjetski dan Brajevog pisma. Svrha obilježavanja Svjetskog dana Brajevog pisma je podizanje svijesti o značaju pretvaranja pisane riječi u taktilnu formu u korist slijepih i slabovidih osoba širom svijeta! Brajevo pismo koriste slijepe osobe u cijelom svijetu, a Evropske akademije nauka i umjetnosti proglasile su Brajevo pismo najvećim tehničkim dostignućem 19. vijeka.