Velika Kladuša: Preko 50 pacijenata u hitnoj službi i dvije intervencije vatrogasaca

.

Timovi Hitne službe Doma zdravlja Velika Kladuša na čelu sa dežurnim doktorima Samrom Alibegić, Arnelom Čokić i Abdulahom Fazlićem pružili su medicinsku pomoć za 59 pacijenata. Četiri pacijenta su upućena na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu.

Tokom protekla 24h službenici Policijske stanice Velika Kladuša evidentirali su jedno krivično djelo.

Kladuški vatrogasci u proteklom periodu gasili su dva šumska požara, informiše jutros dežurni Kapić. Prva intervencija je bila u Glinici, a druga u Grabovcu.

Isporuka električne energije je stabilna, saznajemo u Poslovnici „Elektrodistribucije“.

Na današnji dan, 1990. godine, na inicijativu novinarke Klaudije Anđeleti (Claudia Angeletti), u Italiji je počeo da se obilježava “Praznik mačaka”, koji je ubrzo registrovan kao “Svjetski dan mačaka”, ne samo zbog toga što su mačke omiljeni kućni ljubimci Italijana, već zato što su tada organizovani prvi protesti protiv nebrige o mačkama i za zabranu njihovog ubijanja. Ubrzo je, na ovaj datum, ‘Dan mačaka’ počeo da se slavi širom Evrope. Međutim, osim ovog datuma, širom svijeta se slavi, nešto mlađi i nešto poznatiji, mačji praznik – “Međunarodni dan mačaka”, koji se od 2002. godine obilježava svake godine, 8. augusta, na inicijativu “Međunarodnog fonda za dobrobit životinja”.

U Bosni i Hercegovini danas će biti pretežno sunčano, a poslijepodne se očekuje postepeno naoblačenje od zapada. Uveče i tokom noći na nedjelju biće oblačno uz slabu kišu koja će padati na zapadu i sjeveru i do narednog jutra će se premiještati ka istoku. Najviša dnevna temperatura od 13 do 18, u višim predjelima do 8 stepeni Celzijusovih.

Biometeorološke prilike su povoljne. Nakon prohladnog i svježijeg jutra, temperature zraka će tokom dana porasti i opća slika će se dodatno proljepšati u cijeloj zemlji. Tegobe kod hroničnih bolesnika trebale bi se umanjiti. Poželjno je slobodno vrijeme provesti na otvorenom, pri tome ne pretjerivati sa aktivnostima, te posvetiti nešto više pažnje odijevanju u jutarnjim satima. U noći, kod osjetljivijih meteoropata su moguće umjerene tegobe, usljed nadolazeće, slabije izražene promjene vremena.

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu. Na brojnim dionicama učestali su odroni, a izdvajamo puteve: Crna Rijeka-Jajce-Donji Vakuf, Bugojno-Kupres, Kladanj-Vlasenica, Simin Han-Kalesija, Turbe-Karanovac, Višegrad-Vardište i Sarajevo-Foča, kao i prevoje Rostovo (Novi Travnik-Bugojno) i Makljen. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.