Velika Kladuša: Preko 60 pacijenata u hitnoj službi i jedna intervencija vatrogasaca

.

Hitna služba Doma zdravlja Velika Kladuša u proteklom periodu pružila je pomoć za 69 pacijenata. Dežurne doktorice Arnela Čokić i Ajla Husić na dalje liječenje u KB Bihać uputili su dvoje pacijenata.

Policijski službenici bilježe nešto mirniji period, dok su velikokladuški vatrogasci, kako informiše Dizdarević, imali jednu intervenciju u Stabandži gdje je u jutarnjim satima jučerašnjeg dana došlo do zapaljenja dimnjaka.

Iz Elektrodistribucije, PJ Velika Kladuša ovog jutra informišu da nema problema u isporuci električne energije.

Danas je na programu završnica futsal turnira „Trofej Muje Hrnjice“. Od 17:00 sati  u Gradskoj sportskoj dvorani igraju se utakmice 1/4 finala, 1/2 finala i finalna utakmica.

Prema prikupljenim podacima, jutros se na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini saobraća po mokrom ili vlažnom kolovozu, uz slabiju frekvenciju vozila. Na dionicama u višim planinskim predjelima, kao i preko mostova i vijadukta upozoravamo na zaleđen kolovoz. Zbog naročito niskih temperatura djelovanje posipnog materijala je usporeno, pa iz BIHAMK-a mole vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu. Posjedovanje zimske opreme je obavezno. Dodatno, u jugozapadnoj Bosni (na šrem području Kupresa, Šuice i Tomislavgrada) jak vjetar nanosi snijeg na kolovoz. Magla smanjuje vidljivost na putnom pravcu Bihać-Bosanski Petrovac (Ripač), na području Viteza, kao i na dionicama u sjeveroistočnoj i istočnoj Bosni. Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protiče uz kraća zadržavanja.

Svjetski dan zagrljaja obilježava se 21. januara svake godine. Dan zagrljaja, prvi put se masovno proslavio 1986. godine. Ideja ovog dana je potaknuti sve ljude da češće grle. Zagrljaj je izraz ljubavi i sigurnosti zbog kojeg se druga osoba osjeća sigurno i ugodno. Grljenje kažu psiholozi ima jako puno pozitivnih učinaka na zdravlje, pa tako smanjuje stres, osjećaj anksioznosti i bol, a kada nas neko zagrli, raste razina endorfina koji djeluju na mozak i smanjuju bol.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Prije podne lokalno po kotlinama u Bosni će biti niske naoblake. Vjetar u većem dijelu Bosne slab istočnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između -3 i 2°C, na jugu zemlje od 6 do 10°C.

Uz stabilizaciju vremena i duže sunčane intervale, opća slika djelimično će se popraviti. Temperature zraka će, nakon razvedravanja, značajnije opasti, naročito tokom jutra i večeri, stoga je neophodno posvetiti pažnju prikladnom odijevanju i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima. Osjetljive osobe, rizične grupe poput plućnih i srčanih bolesnika, stariji, trudnice, trebali bi maksimalno izbjegavati boravak na otvorenom. Istočni vjetar u Bosni, u Hercegovini bura, dodatno će pojačavati osjet hladnoće.