Velika Kladuša: Službenici Policijske stanice evidentirali su jednu saobraćajnu nezgodu

sa

Hitna služba Doma zdravlja Velika Kladuša u proteklom periodu pružila je zdravstvenu zaštitu za 65 pacijenata. Dežurni doktori bili su Amra Zulić i Abdullah Fazlić. Upućivanja na dalje liječenje u KB Bihać nije bilo.

 Službenici Policijske stanice evidentirali su jednu saobraćajnu nezgodu u kojoj nije bilo povrijeđenih lica. Krivičnih djela i slučajeva narušavanja javnog reda i mira nije bilo.

 Velikokladuški vatrogasci bilježe miran period bez intervencija.

 Ovog jutra bez problema u isporuci pitke vode, dok je problem sa snabdijevanjem električnom energijom prisutan u trafopodručju Elezovići 2, jedna faza.

 Odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće odvija se prema planu.

 U većem dijelu Bosne i Hercegovine zbog kiše saobraća se po mokrom kolovozu, a iz BIHAMK-a upozoravaju i na učestale odrone na brojnim dionicama. Mjestimično ima i sniježnih padavina na pojedinim dionicama. U jugozapadnim i ponegdje sjevernim krajevima iz BIHAMK-a skreću pažnju i na povremeno jak vjetar i savjetuju oprezniju vožnju. Nakon svakodnevnih gužvi na izlazu iz BiH, na GP Velika Kladuša – Maljevac u ovim trenucima nema dužih zadržavanja.

 Danas u Bosni i Herevini oblačno vrijeme sa kišom, a u višim područjima i na planinama sa snijegom. Susnježica ili snijeg su mogući i ponegdje u nizinama centralne i istočne Bosne. Lokalno padavine mogu biti i intenzivnije. Poslije podne prestanak padavina u Hercegovini i Krajini. Najviša dnevna od 3 do 9, na jugu zemlje do 12 stupnjeva.

 Biometeorološka prognoza je loša. Pogoršanje vremena, praćeno padavinama i djelimičnim zahlađenjem, kod osjetljivih osoba uzrokovaće pojačane tegobe u vidu reumatskih i bolova na mjestima ozljeda, dekoncentracije, nesanice. Veći sadržaj vlage u zraku također će stvarati probleme hroničnim bolesnicima, stoga je neophodno umanjiti aktivnosti. Također poželjno je posvetiti pažnju primjerenom odijevanju i zaštiti od nižih temperatura.

 Svjetski dan smijeha je 1998. godine utemeljio indijski doktor Madan Katarie, a obilježava se da potakne ljude na smijeh jer je smijeh zdrav, bitan i dobar. Znanstveno je dokazano da je smijeh najbolji lijek protiv mnogih bolesti, prvenstveno protiv stresa koji je u savremenom načinu života u svakodnevnom porastu.