Velika Kladuša: Svečano otvaranje manifestacije „Kladuški dani poljoprivrede 2022“

v.kladusa

Servisne informacije za protekla 24 sata.

Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša za pomoć se obratilo 55 pacijenata. Dežurni doktori bili su Mustafa Hodžić i Aida Dedić. U Kantonalnu bolnicu Bihać nije bilo upućivanja.

Dva krivična djela, dva slučaja narušavanja javnog reda i mira i jednu saobraćajnu nezgodu bez povrijeđenih lica evidentirala je velikokladuška Policijska stanica.

Vatrogasna jedinica Velika Kladuša nije intervenisala, doznajemo od dežurnog vatrogasca Grahovića.

Na području naše općine isporuka električne energije je stabilna.

Vodonapajanje se odvija normalnim tokom, kao i odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

Svečano otvaranje manifestacije „Kladuški dani poljoprivrede 2022“ je planirano danas na pijaci Vrnograč (iznad ambulante) s početkom u 10:00h. Nakon otvora posjetitelji će imati priliku da posjete prodajne štandove poljoprivrednih proizvođača i obrtnika. Sutra će na lokalitetu Poljice s početkom u 11:00h biti održan Izložbeno-takmičarski dio. U 15:00h je planirano proglašenje najboljih i dodjela nagrada, nakon čega slijedi muzički dio programa. I u nedjelju u periodu od 09:00 – 19:00 na pijaci Vrnograč biće održana Prezentacija i prodaja proizvoda poljoprivrednih proizvođača i obrtnika sa područja općine Velika Kladuša.

Prema informacijama iz BIHAMK-a, zbog nestabilne vremenske situacije i kiše koja pada u pojedinim krajevima naše zemlje, apelujemo na vozače da budu maksimalno oprezni i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu. Vikend je pred nama, pa tokom dana očekujemo pojačanu frekvenciju vozila na većini putnih pravaca. Do kraćih zastoja dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je obavezno poštivanje postavljene signalizacije. Za danas je, u terminu od 13 do 14 sati, najavljena obustava saobraćaja na magistralnom putu Bihać-Bosanski Petrovac (dionici Ripač-Dubovsko). Za vrijeme obustave alternativni pravac je Bihać-Bosanska Krupa-Krnjeuša-Bosanski Petrovac. U ostalom periodu saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila. Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna. Na Graničnom prelazu Maljevac – Velika Kladuša  ovog  jutra saobraćaj se odvija slabim intenzitetom, bez zadržavanja i gužve. U poslijepodnevnim i večernjim satima očekuje se pojačan intenzitet saobraćaja na ulazu u zemlju.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Padavine se najprije očekuju u južnim i jugozapadnim područjima, a tokom dana i u ostalim dijelovima. U Hercegovini se očekuju obilniji pljuskovi. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 27 stepeni.

Uz nepovoljne biometeorološke prilike uzrokovane pogoršanjem praćenim naoblakom, padavinama, izraženijim u Hercegovini i na jugozapadu Bosne, većina populacije bit će lošijeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata će se pojačati. Opća slika će biti lošija u Hercegovini i Krajini. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima.

Ujedinjene nacije su 16.septembar proglasile Svjetskim danom zaštite ozonskog omotača, te se od 1994. godine ovaj dan obilježava svake godine na navedeni datum. Glavna uloga ozona je zaštita Zemlje od štetnih Sunčevih zraka, koji na taj način pomaže očuvanju života na planeti.