VELIKA KLADUŠA: U Agrokomercu se nadaju naknadi

Ministarstvo sigurnosti konačno ima na raspolaganju dovoljno velike kapacitete u koje će smjestiti migrante, a time će i krajiška policija odahnuti

Vlada Federacije BiH je donijela Odluku o davanju na korištenje nekretnina nad kojima je kao nosilac prava upravljanja i korištenja navedeno bivše ministarstvo odbrane FBiH. Radi se o kasarni Ušivak u općini Hadžići. Zemljište ukupne površine 95.129 kvadratnih metara sa 21 objektom dato je na korištenje bez naknade Vijeću ministara BiH za potrebe Ministarstva sigurnosti, a za smještaj migranata koji se nalaze u BiH.

 

Čekamo akt

Dva dana ranije premijer Fadil Novalić poslao je dopis ministru sigurnosti Draganu Mektiću, u kojem mu daje saglasnost na korištenje i objekta Akofarm površine 8.000 kvadrata u mjestu Polje kod Velike Kladuše. U objektu je nekada bio smješten SFOR, a inače pripada Agrokomercu, kompaniji u vlasništvu Federacije.

- Organizacije UN-a dostavile su nam dva zahtjeva koja smo proslijedili našem resornom ministarstvu, tražeći dalje upute. Upravo ova lokacija je najpodesnija, Ministarstvo poljoprivrede je to proslijedilo Vladi Federacije koja je dala saglasnost. Mi još čekamo neki pisani akt. Vlada je navela tamo da se Ministarstvo sigurnosti dogovori sa nama u upravi Agrokomerca, kazao nam je Mersad Hamidović, direktor Agrokomerca.

Dodao je da ga ministar sigurnosti još nije kontaktirao, a za Agrokomerc bi najbolje bilo da se ovi smještajni kapaciteti za migrante njima plate.

- Vlada Federacije je titular i ja samo na osnovu njihove saglasnosti mogu razgovarati sa Ministarstvom sigurnosti. Naknada za korištenje je logična, ukoliko Vlada ne donese kakvu drugu odluku, smatra direktor Hamidović.

On je također svjestan da u Velikoj Kladuši negoduju zbog ovakvog načina rješavanja smještaja izbjeglih, kao i odluke Općinskog vijeća, u kojoj su vijećnici izrazili protivljenje korištenju hala ove kompanije.

- Ministarstvo sigurnosti ovdje predstavlja državu i uz sve poštovanje prema lokalnoj samoupravi, mislim da će njihova biti zadnja, konstatuje Hamidović.

Jučer je u Velikoj Kladuši policija Unsko-sanskog kantona izvršila pretrese među migrantima, kako bi nametnula mjere predostrožnosti i umirila javnost. Sve ovo se dešava u sedmici kada su imigranti, po drugi put, u masovnom broju pokušali izvršiti proboj granice kod Maljevca, ali i nakon ubistva među migrantima.

 

Racija

- Uz odobrenje sudije Općinskog suda, 85 policajaca je vršilo pretres u Velikoj Kladuši. Prekontrolisali smo 564 osobe i četiri objekta u kojem borave migranti. Pranađeno je i izuzeto: četiri preklopne čakije, tri kuhinjska noža, dva paketića neutvrđene mase koja asocira na kanabis, četiri skalpela, makaze, dva lista za ubodnu pilu, čekić i kliješta za žicu, pobrojao nam je oduzete predmete Adnan Beganović, službenik MUP-a USK-a.

Migranti i dalje svakodnevno pristižu u Bihać i Kladušu, slobodno se kreću, iako policijske jedinice pojačano kontrolišu njihov dolazak. Konačnim smještanjem u hale Agrokomerca i posao policije bi uveliko bio olakšan.