Velika Kladuša: U protekla 24 sata desila se jedna saobraćajka u kojoj ima teže povrijeđenih

sa

Jedno lice zadobilo je teže tjelesne povrede u saobraćajnoj nezgodi koja se jučer desila u mjestu Polje. Prema izvještaju PS Velika Kladuša, narušavanja javnog reda i mira i krivičnih djela nije bilo.

– 63 pacijenta zatražila su medicinsku pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša. Tri pacijenta upućena su na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu. Dežurne su bile doktorice Ajla Husić i Amra Zulić.

– Elektronapajanje je uredno, saznajemo iz Poslovnice Elektrodistribucije Velika Kladuša.

– Vatrogasna jedinica, prema riječima dežurnog vatrogasca Subašića, nije imala intervencija.

– Danas se obilježava Svjetski dan šale – dan rezervisan za kreiranje različitih smicalica i praktičnih šala uz obavezan podvik “Aprilili!”.

– Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. U planinskim područjima moguća je susnježica i snijeg. Glavnina padavina je prije podne. Jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 8, na jugu zemlje do 11, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 15, na jugu zemlje do 18 stepeni.

– Biometeorološka prognoza je lošija u odnosu na protekli period. Nestabilno i vjetrovito vrijeme praćeno padavinama, uzrokovaće jačanje tegobe kod osjetljivih osoba. Moguće su meteopatske reakcije poput glavobolje, reumatskih bolova, nervoze, nesanice. Hronični bolesnici trebaju biti oprezniji i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima.

Stanje na cestama

Kolovoz je mokar ili vlažan zbog kiše koja je padala tokom noći ili još uvijek pada. Vidljivost je na pojedinim dionicama smanjena zbog magle ili niske oblačnosti, a upozoravamo i na povećanu opasnost od odrona. Vozačima savjetujemo oprezniju vožnju i poštivanje svih saobraćajnih propisa.

Na dionicama na kojima se izvode radovi postavljena je privremena saobraćajna signalizacija koju je neophodno poštivati.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na GP Velika Kladuša – Maljevac kraća su čekanja na ulazu u BiH.

– Danas prestaje zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme na vozilima. Ovim treba pristupiti pripremi vozila za vožnju na višim temperaturama. Važno je izvršiti adekvatne pripreme da bi vožnja u ljetnim uslovima bila udobnija i sigurnija, a ujedno da bi izbjegli skupi kvarovi. Prije svega, vozilo bi trebalo detaljno oprati i zimske gume zamijeniti ljetnim, provjeriti ćelije i kleme akumulatora, promijeniti filter klime, te po potrebi zamijeniti gumice brisača.

– Deseti je dan mjeseca Ramazana. Vrijeme iftara u Velikoj Kladuši je u 19:32h.