Velika Kladuša: U protekla 24 sata dvije saobraćajne nezgode

sa

 Pomoć u Hitnoj medicinskoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša zatražila su 72 pacijenta. Dežurne doktorice su bile Arnela Čokić i Aida Dedić.

Službenici PS Velika Kladuša evidentirali su jedno krivično djelo i dvije saobraćajne nezgode u kojima nije bilo povrijeđenih lica.

  Elektronapajanje je stabilno, a Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać najavila je da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, danas doći do prekida u isporuci električne energije prema sljedećem rasporedu:

  • od 09:00 do 15:00h trafopodručje Vrnograč Grad, Rohr-kamin, Vrnogračka slapnica, Farma Elezovići 3, Jaretina, Delikatesa, Mešići, Grabovac, Elezovići, Elezovići 2, Glinica 2, Farma Glinica, Glinica-Pecka, Glinica, Drenovac 2 i Drenovac,
  • od 09:00 do 16:00h trafopodručje Mekote,
  • od 10:00 do 11:30h trafopodručje Mašinovići.

 Prema informacijama iz JKP „Vodovod i kanalizacija“, vodosnabdijevanje je uredno.

 Odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće odvijaju se prema rasporedu.

 Vatrogasna jedinica, prema riječima dežurnog Grahovića, nije imala intervencija.

 Danas pretežno oblačno vrijeme. Tokom poslijepodneva kiša se očekuje u Hercegovini i na jugozapadu Bosne, koja će se prema kraju i tokom noći proširiti na centralna, istočna i sjeveroistočna područja Bosne. Vjetar slab na sjeveru zemlje sjeverni i sjeveroistočni, a u ostatku južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 8 do 14, na jugu do 16, a dnevna od 18 do 24 °C.

 Opća slika je relativno povoljna. Tokom dana će biti ugodnije, uz sunčane intervale. U poslijepodnevnim satima, sa približavanjem promjene, povećanjem naoblake i kišom, kod osjetljivih osoba moguće su poteškoće u vidu glavobolje, nervoze, dekoncentracije, reumatskih bolova, nesanice. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima. Negativni uticaj promjene vremenskih prilika, sa zapada i sjeverozapada Bosne, u noći će se postepeno proširiti na veći dio zemlje.

 Svjetski dan mentalnog zdravlja 10. oktobra 2022. godine,  obilježava se na temu  “Dajmo prioritet mentalnom zdravlju i blagostanju za sve”, odabranu  globalnim glasanjem koje je bilo otvoreno za javnost, uključujući Svjetsku federaciju za mentalno zdravlje (WFMH), interesne grupe i pokrovitelje.

Stanje na cestama

Jutarnja magla mjestimično smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Pažnju skrećemo i na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

Na magistralnom putu Tarčin-Bradina zbog sanacionih radova obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na vozne trake novoizgrađene poddionice autoputa Tarčin-Ivan u oba smjera, bez naplate cestarine od Vlakova do Bradine. Molimo vozače da budu oprezni, posebno prilikom prolaska kroz naplatne kućice.

Sporije, zbog radova, saobraća se na magistralnom putu Bihać-Bosanski Petrovac (dionici Ripač-Dubovsko).

Na graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta. Na GP Velika Kladuša – Maljevac kraće se čeka na izlazu iz BiH