Velika Kladuša: U prvoj trećini 2020. godine rođeno 155 beba

bebe
Pojavom pandemije koronavirusa COVID-19, proglašeno je stanje nesreće, uvedene su mnoge preventivne i restriktivne mjere s kojima je blokiran normalan način življenja, odnosno zatvorene su škole, obustavljen je javni saobraćaj, zabranjena su okupljanja, ograničena su putovanja, život građana uveliko je postao drugačiji, svijet je postao stresno mjesto.

 

Shodno tome, ovo krizno vrijeme generiralo je stres kod stavnovništva i izostao je fokus na druga društvena pitanja, među kojima je jedno od najvećih emocionalnih iskustava u životu, a to je rođenje djeteta.

Općina Velika Kladuša u 2019. godini zabilježila je pozitivan prirodni priraštaj i povećanje broja upisanih novorođenih beba u matične knjige, te prema službenim podacima za 2019. godinu, upisano je 642 novorođenih.

Analizom statističkih podataka koje posjeduje Služba za upravu, društvene djelatnosti i zajedničke poslove putem Centralnog matičnog registra, u prvoj trećini 2020. godine, rođeno je 155 beba. S obzirom da je zbog novonastale pandemije koronavirusa, skoro obustavljen dolazak građana iz inostranstva, te s tim i naknadni upisi djece rođenih u inostranstvu, uvjereni smo da je ovaj broj daleko veći.

Zanimljiva činjenica, da je u 2019. godini, dvoje djece naših sugrađana, rođeno u Medini (Saudijska Arabija), a koji su naknadnim upisom, upisani u matične knjige Općine Velika Kladuša.

Ostanite pozitivni, zaštitite sebe i budite podrška drugima.