Velika Kladuša: Vatrogasci su imali tri intervencije

h

60 pacijenata zatražilo je pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša. Jedan pacijent upućen je na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu u Bihać. Dežurni su bili dr. Fazlić i dr. Kajtazović.

Protekla 24 sata, prema izvještaju PS Velika Kladuša, bila su mirna u sigurnosnom smislu.

Vatrogasci su imali tri intervencije: u mjestu Polje gorjela je njiva, na Jablanu šuma i u Maloj Kladuši njiva i nisko raslinje, saznajemo od dežurnog vatrogasca Jašarevića.

– Iz Poslovnice Elektrodistribucije Velika Kladuša informišu da je elektronapajanje stabilno.

Vodoopskrba stanovništva je uredna.

Odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće odvijaju se prema redovnom rasporedu.

– ​Danas je 1. april, datum kada se tradicionalno obilježava Svjetski dan šale. Iako se u različitim zemljama svijeta obilježava na različite načine, suština je ista: na današnji dan svi bi trebali biti spremni na pokoju prvoaprilsku šalu!

Svjetski dan borbe protiv alkoholizma obilježava se 1. aprila, s ciljem podizanja svijesti javnosti o ovom javnozdravstvenom problemu današnjice.

– Danas je 22. dan Ramazana. Vrijem iftara u Velikoj Kladuši je u 19:32h.

– Danas sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom noći porast naoblake. Krajem dana na zapadu i sjeverozapadu Bosne je moguća kiša i lokalni pljuskovi, a tokom noći širom zemlje. Vjetar umjeren sa jakim ili olujnim udarima južni. Dnevna temperatura od 18 do 24, na sjeveru zemlje do 28 °C.

Biometeorološke prilike postepeno će se pogoršavati. Promjena vremena, povećana naoblaka, padavine i jače južno strujanje, negativno će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate, stoga bi trebali umanjiti aktivnosti. Moguće su meteopatske reakcije u vidu reumatskih bolova, nervoze, glavobolje, malaksalosti, u noći problemi sa snom. Na sjeveru i sjeveroistoku Bosne, opšta slika će biti najlošija, usljed izrazito visokih temperaturnih vrijednosti.

Stanje na cestama:

Na početku nove radne sedmice saobraćaj na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini protiče nesmetano, uz povoljne vremenske uslove. Još uvijek, u višim planinskim predjelima, upozoravamo na povremeno jake udare vjetra.

Tokom dana očekujemo pojačanu frekvenciju vozila, pa apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i drže odstojanje između vozila. Izbjegavajte rizična preticanja i obavezno koristite sigurnosni pojas. Povećan je broj motociklista i biciklista, pa i njih molimo da poštuju sve saobraćajne propise.

Na dionici magistralnog puta Dobro Polje-Miljevina, zbog radova, saobraća se usporeno-jednom trakom.

Zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača vozila do 12 tona ukupne dozvoljene mase saobraćaju jednom trakom, dok je za vozila preko 12 tona saobraćaj obustavljen.

Na dionici Ključ-Sanski Most zbog radova na mostu na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

U toku su radovi na ulazu u Neum (Stolac-Neum) zbog čega je saobraćaj obustavljen i preusmjeren na postojeću obilaznicu (Dubrovačka ulica).

Radovi se izvode i na magistralnim putevima: Jablanica-Potoci (u Donjoj Jablanici) Tarčin-Raštelica, Čevljanovići-Nišići, Grude-Vitina, Bijeljina-Rača, na sjevernom ulazu u Mostar, kao i na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku. Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno.

Za danas je najavljen početak radova na izgradnji kružnog toka na magistralnom putu M-17, raskrsnica ulica Lužansko polje-IV Viteške brigade (na Ilidži). Za vrijeme obustave vozila će se preusmjeriti na ulicu Blažujski drum.

Na graničnim prelazima: Velika Kladuša, Gradina, Bosanska Gradiška, Bosanski Brod i Orašje duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Na ostalim graničnim prelazima promet putničkih vozila za sada protiče uz kraća zadržavanja.

Povodom Uskrsa, večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Od danas više nije zakonski obavezno posjedovanje zimske oprema ne putevima u Bosni i Hercegovini.