Velika promjena u Sloveniji od danas: Vinjete na šajbi otišle u istoriju!

.
Slovenačka policija pomoću mobilnih kamera kontrolira posjeduju li sva vozila e-vinjetu, a kažu da su kamere iznimno precizne

 

Svi oni koji putuju u Sloveniju trebaju znati da od 1. veljače na svoja vjetrobranska stakla više ne mogu zalijepiti vinjetu za plaćanje cestarine. Ne mogu je zalijepiti jer od utorka u Sloveniji vrijede samo e-vinjete. To znači da prije puta u Sloveniju trebate otići na internetsku stranicu dars.si i tamo kupiti sedmičnu, mjesečnu ili godišnju vinjetu.

Kupovina se odvija u nekoliko koraka, a u upitnik treba upisati broj i zemlju registarske oznake te email adresu na koju će biti poslana potvrda o uplati. Kupljena vinjeta se veže uz registraciju vozila i nije prenosiva.

Svaka papirnata vinjeta koja je kupljena prije 1.februara vrijedi do datuma isteka.

Cijena vinjeta nije se mijenjala - godišnja košta 110 eura, mjesečna 30 eura, a sedmična 15.

Velika novost je da godišnja e-vinjeta sada vrijedi godinu dana od dana kupnje, a ne više do kraja kalendarske godine u kojoj je kupljena. U Sloveniji se s e-vinjetom možete voziti svim autocestama i obilaznicama.

Prvog dana upotrebe e-vinjeta slovenska policija na prometnice je postavila mobilne kamere kojima provjeravaju da li se netko pokušava besplatno provozati autocestama.

Policija tvrdi kako se nakon očitavanja registarske oznake podatak automatski šalje u središnju bazu i policajac u par sekundi dobiva odgovor je li za vozilo plaćena e-vinjeta ili nije. U policiji kažu kako kamere neovisno o vremenskim uslovima precizno očitavaju podatke te da nije pametno pokušavati izbjeći plaćanje cestarine.

Foto: Buka

Izvor: