VELIKE ŠTETE: Nevrijeme odnijelo milion maraka

"Nismo gore mogli proći u ovom nevremenu. Oluja je bila katastrofalna i posljedice su ogromne"

 Kuće su nam poplavljene, velika šteta je pričinjena na poljoprivrednim površinama i stambenim objektima u našoj mjesnoj zajednici Gnionica, nakon što se izlila rječica Gnionica u opštini Vukosavlje, kazao je Mirko Krstić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Gnionica.

"Kod jednog mještanina stradalo je nekoliko dunuma paprika, a stradao je i veliki dio puta. Još je na snazi vanredno stanje", kazao je Krstić i dodao da ne pamti da je nekada ovu mjesnu zajednicu pogodilo takvo nevrijeme s takvim posljedicama.

"Nismo gore mogli proći u ovom nevremenu. Oluja je bila katastrofalna i posljedice su ogromne", kaže Krstić.

Suad Ribić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Jakeš, istakao je da je veliki broj podruma i pomoćnih objekata oštećen u nevremenu koje je zadesilo ovu opštinu.

"Čekamo da se osuše objekti i da vratimo stvari u normalno stanje", dodao je Ribić.

Borislav Rakić, načelnik Vukosavlja, kaže da su imali nezapamćeno nevrijeme na području opštine prilikom kojeg je zahvaćeno više od polovine teritorije ove lokalne samouprave.

"Imali smo štetu na stambenim objektima, na putnoj infrastrukturi, na poljoprivrednim usjevima, na odbrambenom nasipu, koji u ovom momentu brani najveću mjesnu zajednicu Vukosavlje od rječice Gnionice, ali i sam nasip je oštećen", kazao je Rakić i dodao da je šteta sigurno veća od miliona KM.

"Zaplavljeno je 17 kuća i više pomoćnih objekata, oštećeni su putevi i uništeni poljoprivredni usjevi kada se usljed nevremena izlila rječica Gnionica. Posebnu štetu nanio je gnionički kanal, gdje je poplavljeno više kuća. Šteta je pričinjena na poljoprivrednim površinama i stambenim objektima", dodao je Rakić.

Prema njegovim riječima, poplavljena su naselja Vukosavlje, Jakeš, Pećnik, Gnionica, Jošavica, Srnava i dio naselja Drenovac. Dodao je da je Štab civilne zaštite uveo vanredno stanje u mjesnim zajednicama Gnionica, Pećnik, Vukosavlje i Jakeš, te formirao komisiju za procjenu štete nastale na objektima i poljoprivrednim usjevima usljed nevremena.

"S obzirom na najavljene kiše, i dalje imamo na snazi vanredno stanje zato što se plašimo da će doći do bujičnih voda", kazao je Rakić.

Vukosavlje je danas posjetio i Mile Međed, direktor Republičke uprave Civilne zaštite, koji je kazao da su bili u konkatu s nadležnima iz opštine odmah nakon poplava.

"Na zahtjev načelnika opštine uputili smo mašinski tim, koji je spreman da se stavi na raspolaganje opštini za pružanje prve pomoći stanovništvu koje je zaplavljeno", kazao je Međed.