Velike svadbe i danas u Krajini- zašto sad masovna okupljanja i važe li pravila za sve isto?

.

Porast broja novozaraženih u Cazinu i Krajini je vidljiv posljednjih dana. Brojevi su loši u cijeloj državi. Još uvijek nemamo vakcine i mogućnost masovne imunizacije, a pandemiji se ne nazire kraj. 

 

Jedino što svima nama preostaje i što uostalom moramo svi dati radi sebe i svojih najdražih, jeste pridržavati se mjera, ne izlagati se zatvorenom prostoru sa više osoba i držati distancu. S tim u vezi su i krizni štabovi i nadležne institucije izdale jasna pravila i ograničili broj osoba u zatvorenom prostoru na maksimalno 30. 

 

Zato je posebno neodgovorno kada vidimo javna okupljanja predstavnika vlasti, političkih stranaka, koja još uz to i javno na FB objavljuju ili s druge strane veliki broj svadbi koja se danas i vjerovatno sutra planiraju održati u ugostiteljskim objektima. Veliki broj čitalaca nam se javio sa upozorenjem na ovakvo ponašanje i kršenje propisa, kojim se ugrožavaju i oni koji su odgovorni i pridržavaju se mjera. Činjenica je da je vjenčanje i svadba jedan od najvažnijih dana u našim životima, ali je važno da mladi ljudi shvate, da ovo nije vrijeme za masovna okupljanja i da te velike svadbe trebaju ostaviti za neka bolja vremena. 

 

Pozivamo inspekcije da, shodno svojim obavezama, izvrše kontrole svih ugostiteljskih objekata i osiguraju poštovanje propisa za sve. Ovo je tema koja je prisutna u cijelom regionu i šire, a evo kako o njoj govori ministrica jedne naše susjedne države:

 

“Očekujem početak pravog rada inspekcija i kažnjavanje za primjer o čemu ćemo, ponaosob, obavještavati sve medije. Žao mi je što pristupamo rigoroznom koraku, ali nema druge. Nije u redu da građani koji se pridržavaju mjera, ispaštaju zbog onih koji, rugajući se svima nama, naočigled cijele zemlje izigravaju „silu“ i prolaze nekažnjeno. U zavisnosti od uspjeha ove akcije, zavisiće i naša buduća svakodnevica".

 

Nadamo se da će ovaj dobronamjerni apel biti pravilno shvaćen i da će pomoći da zaštitimo svoje i zdravlje svojih najdražih. A kad sve prođe, vratićemo se tradicionalnim i masovnim svadbama, na sreću i zadovoljstvo svih nas.

Foto: Facebook