Snijeg prekrio veliki dio BiH, saobraćaj se odvija otežano

Zbog intenzivnih snježnih padavina koje su od jutros već prekrile puteve, saobraćaj se u glavnom gradu BiH odvija otežano. Ekipe KJKP Rad su, pak, još od ranih jutarnjih sati na terenu i rade na čišćenju ulica.

Zbog novih sniježnih padavina koje su tokom noći i jutra zahvatile veći dio Bosne i Hercegovine, jutros se vozi po zasniježenom kolovozu.

Prema informacijama BIHAMK-a, posebno je otežano kretanje na putevima u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima zemlje, gdje su padavine počele jučer u kasnim poslijepodnevnim satima i gdje na kolovozu ima oko 5 centimetara snijega. 

Posebno se skreće pažnja na puteve na području Unsko-sanskog kantona, kao i na dionice: Livno- Bosansko Grahovo (Kazanci)- Drvar (Resanovci), Glamoč- Livno (Koričina), Šujica-Livno (Borova Glava), Bugojno-Kupres (Koprivnica)-Šujica, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje (Makljen), Sarajevo-Konjic (Ivan Sedlo), Travnik- Donji Vakuf (Komar), Srednje-Olovo (Nišići)- Kladanj (Karaula), Gacko-Tjentište (Čemerno), Sarajevo-Foča (Rogoj), te i na šire područje: Prijedora, Ključa, Mrkonjić Grada i Skender Vakufa. U tim krajevima na dionicama u višim predjelima preporuka je korištenja lanaca za teretna vozila. Ekipe putnih službi nalaze se na terenu i obavljaju neophodne intervencije. 

Na jugu zemlje trenutno se saobraća po pretežno mokrom kolovozu, a skreće se pažnja i na učestale odrone.

Vozačima se savjetuje opreznija vožnja prilagođena trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Apeluje se na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje i zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

Danas se u našoj zemlji očekuje oblačno vrijeme sa susnježicom i snijegom u Bosni, a ponegdje i sa kišom koja se može i lediti u dodiru sa tlom, te kišom u Hercegovini. I

ntenzivnije padavine očekuju se u zapadnim, jugozapadnim i sjevernim područjima Bosne.

Očekivana visina novog snježnog pokrivača od 2 do 10, na sjeverozapadu Bosne od 10 do 20 centimetara. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura od -5 do 0, na jugu od 1 do 5, na planinama do -9, a najviša dnevna od -2 do 3, na jugu od 4 do 9 stepeni. 

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana sa susnježicom i snijegom. Jutarnja temperatura oko -3, a najviša dnevna temperatura oko 0 stepeni..