Veliki skup podrške Palestini u Istanbulu

Brojni građani pristižu u istanbulsku četvrt Yenikapi gdje će danas u organizaciji više turskih nevladinih organizacija biti održan miting podrške Palestini pod nazivom “Kletva zulumu, podrška Kudsu”.

Na mjestu gdje će biti održan miting postavljene su velike zastave s porukom “Kletva zulumu, podrška Kudsu” kao i posteri osnivača Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka i aktuelnog predsjednika te zemlje Recepa Tayyipa Erdogana. Građani koji pristižu na mjesto mitinga nose turske i palestinske zastave, a za praćenje samog mitinga akreditovan je veliki broj turskih i stranih novinarskih ekipa.

Okupljenim građanima će se, prema najavama, obratiti predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, premijer te zemlje Binali Yildirim kao i predsjednik opozicione Partije nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahceli, javlja Anadolu Agency.

Hiljade Palestinaca okupilo se u ponedjeljak na granici Gaze kako bi protestirali zbog izraelske okupacije i američkog preseljenja ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

Izraelske snage sigurnosti su upotrebom sile i vatrenog oružja pokušale spriječiti proteste koji su nastavljeni i u utorak. Poginula su 62 Palestinca, a ranjeno najmanje 3.000.

U osudama koje stižu iz svijeta je, između ostalog, navedeno da je prekomjerna sila nedopustiva u slučaju mirnih protesta kakve Palestinci organiziraju na 70. godišnjicu Nakbe, odnosno masovnog progona tog naroda.