Veliko okupljanje džematlija u Krajini: Ne pristaju na povećanje hodžarina od 120 KM

.

Veliki broj građana okupio se danas u Bužimu kako bi iznio svoje nezadovoljstvo povećanjem članarine Islamskoj zajednici u iznosu od 120 KM piše Crna-Hronika.

Građanima je i voditelj manifestacije spriječen da vodi program.

“Glavni razlog nezadovoljstva je način na koji je Medžlis Islamske zajednice Bužim krenuo u proces uspostave članarine. Krajem oktobra mjeseca smo upozorili nadležne na pogrešan proces uspostave jedinstvene članarine.

 

Nije uspostavljane baza podataka o broju članova tj domaćinstava koji podatak najdirektnije utječe na visinu članarine. Nakon određivanje visine članarine od strane Medžlisa Islamske zajednice Bužim je donio uputstvo o raspodjeli sredstava od članarine u iznosu od 120 KM.

 

Ovo upustvo je donešeno bez ikakvih konsultacija sa džematskim odborima.

15 džemata uvažava Islamsku zajednicu kao vjerski kolektiv i sve njene uposlene. Ali traže da poštuju njihove džemate.” – izjavio je Zlatko Crinjac predsjednik džematskog odbora Kamenica Bužim kao i predsjednik Odbora za pravo džemata.

 

15 džematskih odbora kao i njihovi članovi koji su danas protestovali su:

 1. Džemat Vareška rijeka
 2. Džemat Zborište
 3. Džemat Kamenica Bužim
 4. Džemat Elkasova rijeka
 5. Džemat Jusufovići
 6. Bućevci stari Džemat
 7. Bućevci novi Džemat
 8. Džemat Konjodor centar
 9. Konjodor stari džemat
 10. Džemat Zaradostovo
 11. Džemat Brigovi
 12. Džemat Čava
 13. Džemat Lubarda
 14. Džemat Donja Lubarda
 15. Džemat Vrhovska

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bužim Enis Veladžić je pozvao policiju i rekao da veći broj osoba, a ustvari te osobe su bile predsjednici džematskih odbora i blagajnici, ometaju sekretara Medžlisa u radu i da traži da se odstrane iz navedene ustanove.

Na osnovu ove prijave je uslijedila intervencija policije te koja je tvrdila da nije bilo ometanja rada sekretara kao i institucije Medžlisa Islamske zajednice.  Ovakvim postupkom naš Medžlis je dotakao dno dna. Predsjednik više ne može vršiti ovu funkciju.