Veliko priznanje u Americi za sjajnu Krajiškinju Amru Šabić El- Rayess

Nj

Draga Moja Bosno i Hercegovino i svi vi koji je volite,

Danas sam plakala. Mi bez melanholije ne znamo da zivimo. I kad smo sretni i najsretniji, ono nase najteze je uvijek u nama i sa nama. 

Nakon 3 predavanja koja sam danas odrzala, dobila sam vijest da je moja knjiga, Macka Kojoj Nikad Nisam Dala Ime (#TheCatINeverNamed), izabrana kao finalistkinja za najprestizniju knjizevnicku nagradu za najbolju istinitu knjigu koja je objavljena u SAD-u u 2020-oj godini za mlade. 

Posto je ovo nagrada za najbolju knjigu u Americi koju dodijeljuje Americka Asocijacija Biblioteka, svaka skola i biblioteka koja do sada nije vec nabavila moju knjigu ce je staviti u svoju stalnu kolekciju. 

Mi smo takav narod da placemo i kad smo sretni jer nas i sreca podsjeca na tezinu kroz koju smo prosli. K'o dva pobratima, jedno bez drugog ne ide. Vec mjesecima pricam nasu tesku pricu, dobijam na hiljade poruka od sviju vas i vidim koliko je bola u nasem narodu ostalo radi toga sto nasa prica nikad nije saslusana. Sudbina mi je stavila u ruke odgovornost da ispricam tu nasu pricu, taj nas bol, sve sto nam se desilo, mozda ne po prvi put, ali na jedan jedinstven nacin koji je dirnuo srca ljudi koji nikada za genocid u Bosni i Hercegovini nisu culi. 

Ova medalja je znak da je nasa prica dosla do mnogih. Ovo nije nagrada Amre Sabic-El-Rayess nego nagrada sviju vas, nagrada besmrtnoj Bosni i Heregovini koju duboko volimo takvu kakva je, pa i kad nas ne slusa. Ovo je nagrada i sjecanje na sve one ciji su zivoti u ratu ukradeni. 

Plakala sam radi sviju nas. Prva sam Muslimanka, Bosanka i Bosnjakinja u istoriji ove nagrade. Evo slike medalje na naslovnoj stranici moje knjige koja ce se naci na svim kopijama moje knjige koje budu stampane od danas. Ova medalja je vasa koliko i moja jer me je Bosna i Hercegovina rodila. 

S ljubavlju mojoj Bosni i svima vama,
Amra

Image
Nj