Velikokladuški pčelari sami od svog voska proizvode EKO satne osnove

sa

Velikokladuško Udruženje pčelara „Krajiška pčela“ jučer, 19.03.2022. godine je zvanično pustilo u pogon nabavljenu liniju za proizvodnju satnih osnova za članove Udruženja. Linija je nabavljena putem Projekta PCU IFAD-a pod nazivom projekta „Pokretanje proizvodnje meda za povećanje konkurentnosti na selu i smanjenje siromaštva“. Radi se o završnoj fazi projekta čija je ukupna vrijednost 185.000,00 KM uključujući 50 start paketa za pčelare početnike. Linija je uvežena iz Srbije preko firme „Euro-klas“ d.o.o. Velika Kladuša. Pčelari će sada od vlastitog voska moći vršiti preradu istoga i dobiti finalni proizvod satnu osnovu za vlastite potrebe i s’ tim smanjiti troškove proizvodnje. Linija je inače instalirana i smještena na imanju Arifa Alibegića u Todorovskoj Čelinji.

Ovo Udruženje posebno raduje što je ovom svečanom činu početka rada pogona bio prisutan Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva sa saradnicima, a ispred IFAD-a bio je prisutan koordinator Smail Toromanović. Ministar nije krio zadovoljstvo sa realizacijom ovog vrijednog projekta, a predstavnici Udruženja su se zahvalili na saradnji i pomoći pčelarima te su zatražili da se u narednom periodu zbog rasta cijena poveća federalni poticaj kao i kapitalna ulaganja.

Na kraju ispred Udruženja, njegov predsjednik Nisvet Mujanović, se zahvalio na posjeti te se posebno zahvalio Smailu Toromanoviću, Milanu Stjepiću i Nijazu Dizdareviću koji su pomogli da se ovja projekt uspješno realizira.

Na žalost u ovom projektu nismo naišli na razumijevanje lokalne zajednice iako smo se obraćali po javnom pozivu za nevladin sektor, kazao je Nisvet Mujanović.

-Dakle, zahvaljujući realizaciji ovog projekta, svi zaintresirani pčelari se mogu javiti u Udruženje i od svog voska raditi satnu osnovu. Mi smo spremni za novu pčelarsku sezonu, sa EKO satnom osnovom za još bolju kvalitetu našeg meda izrađenu od vlastitog voska u našem novom pogonu Udruženja „Krajiška Pčela“ Velika Kladuša sa proizvodnom linijom koja je instalirana kod Arifa Alibegića, u Todorovskoj Čelinji, dodao je na kraju Nisvet Mujanović predsjednik Udruženja pčelara „Krajiška pčela“. Esad Š.