Veneciju očekuje još jedan plimni val - materijalna šteta ogromna

U normalnim uslovima, plima između 80 i 90 centimetara smatra se visokom, ali savladivom

Venecija će se sutra suočiti sa još jednim veliki plimnim valom, nakon najgorih poplava u posljednjih 50 godina, koje su izazvale štetu veću od milijardu dolara i zbog kojih je Trg svetog Marka bio metar pod vodom, prenosi oslobođenje.ba.

"Sutra će biti težak dan, ali mi smo spremni", rekao je gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro na konferenciji za novinare.

Plima je u utorak 12. novembra dostigla 187 centimetara u 22:50 sati, što je malo manje od rekorda od 194 centimetra 1966. godine.

U normalnim uslovima, plima između 80 i 90 centimetara smatra se visokom, ali savladivom.

Brugnaro je rekao da je EU danas izrazila podršku Veneciji i da postoji mogućnost da Evropska investiciona banka odobri poseban zajam za obnovu grada.

Gradonačelnik je potvrdio da je pričinjena šteta od oko milijardu eura. Vlada je 14. novembra proglasila vanredno stanje u Veneciji.

Emmanuela Carpani, zadužena za umjetnička djela i historijske zgrade u Veneciji, rekla je da je polovina od 120 crkava poplavljena slanom vodom, što je oštetilo podne mozaike.

- Voda je kao oblik bolesti raka čije se štetne posljedice pojavljuju tek nakon više mjeseci, rekla je Carpani, dodajući da bi obnove i restauracije na tim crkvama mogle da koštaju oko 3,6 miliona eura.

U utorak je poplavljena bazilika Svetog Marka, šesti put u posljednjih oko 1.200 godina, a četvrti put u posljednjih 20 godina.