Venecuela prekida diplomatske i političke odnose s Kolumbijom

Potpredsjednica Venecuele Delcy Rodriguez napisala je na društvenoj mreži da su privremeno zatvorena tri prijelaza prema Kolumbiji zbog ”ozbiljnih i nezakonitih prijetnji miru u Venecueli

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro objavio je da prekidaju diplomatske i političke odnose s Kolumbijom, javlja AA.

Govoreći u Karacasu, Maduro je rekao da “ne može više tolerisati agresiju fašističke kolumbijske vlade, pa je odlučio prekinuti bilo kakav odnos s tom zemljom”.

Dodao je i da kolumbijskim diplomatskim predstavnicima daje 24 sata da napuste Venecuelu.

Venecuelanska vlada odlučila je ranije danas privremeno zatvoriti granicu s Kolumbijom zbog, navodnih “ozbiljnih i nezakonitih prijetnji” te zemlje.

Potpredsjednica Venecuele Delcy Rodriguez napisala je na društvenoj mreži da su privremeno zatvorena tri prijelaza prema Kolumbiji zbog ”ozbiljnih i nezakonitih prijetnji miru u Venecueli”.

Venecuela je ranije odlučila zatvoriti granicu i sa Brazilom. Na području u blizini granice Venecuele s Brazilom sinoć je došlo do sukoba između venecuelanske vojske i lokalnih stanovnika u kojem je poginula jedna, a povrijeđen veliki broj osoba.

Americo De Grazia, opozicioni zastupnik, izjavio je na društvenim mrežama da je u sukobu koji se dogodio u mjestu Gran Sabana poginula jedna ženska osoba, stanovnica tog područja.

Venecuela je pogođena protestima od 10. januara, kada je predsjednik Nicolas Maduro položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora koje je opozicija bojkotovala.

Napetost se dodatno povećala kada se opozicioni lider Juan Guaido 23. januara proglasio za vršioca dužnosti predsjednika, što su podržale SAD i mnoge evropske i latinoameričke države. Rusija, Turska, Kina, Iran, Bolivija i Meksiko podržavaju Madura.