Veterinarska stanica Velika Kladuša realizira akciju vakcinacije pasa i mačaka protiv bjesnila

.
Vakcinacija protiv bjesnila je zakonska obaveza, ali i najbolja prevencija

I ove godine Veterinarska stanica Velika Kladuša na svom području djelovanja realizira akciju vakcinacije pasa i mačaka protiv bjesnila. Radi se o redovnoj godišnjoj akciji koja se provodi s ciljem prevencije bjesnila, koje se može prenijeti sa životinje na čovjeka i najčešće ima smrtonosne posljedice. Direktor Veterinarske stanice Velika Kladuša Osman Smailbegović dao je izjavu.

Prema riječima Smailbegovića, u ovoj godini do sada su imali 480 cijepljenja protiv bijesnila i taj broj bi trebao biti duplo veći, ističe. Također, izvršeno je cijepljenje protiv bjesnila svih pasa u Privremenom prihvatilištu za napuštene životinje u Velikoj Kladuši. Iako nema razloga za brigu jer je posljednji slučaj bjesnila na prostoru naše općine zabilježen 2008. godine, Smailbegović podsjeća vlasnike kućnih ljubimaca, pasa i mačaka na zakonsku obavezu da jednom godišnje cijepe životinje protiv bjesnila.

 Cijepljenja pasa i mačaka po mjesnim zajednicama i naseljima općine Velika Kladuša počelo je 16. septembra i traje do srijede, 22. septembra. Satnicu cijepljenja i mjesto punktova možete pratiti kroz naš govorni program u rubrici oglasi i obavještenja ili kroz servisne informacije na našoj fb ili web stranici.

 Za sve vlasnike pasa i mačaka koji se odazovu javnom pozivu i dovedu životinju na punkt cijepljenja ili u Veterinarsku stanicu predviđena je akcijska cijena sa sniženjem od 25% za preventivno cijepljenje protiv bjesnila i iznosi 15 KM. Akcijska cijena vrijedi za sve vlasnike životinja do 08. oktobra.