Veterinarski inspektorat FBIH dao preporuke za kupovinu i klanje kurbana

.
- S namjerom umanjenja rizika po zdravlje ljudi, životinja i zaštite okoliša uoči predstojećeg Kurban-bajrama, a u cilju zaštite prevashodno domaćih proizvođača, Federalni veterinarski inspektorat je dao preporuke za kupovinu i klanje kurbana.

Kako su navedeno u preporukama Federalnog veterinarskog inspektorata kupovinu kurbana potrebno je obaviti samo kod poznatih i pouzdanih proizvođača.

 

Klanje kurbana ima vjerski, moralni i socijalni značaj i predstavlja obavezu sva­kog imućnog muslimana. Kurban, odnosno životinja koja se žrtvuje mora biti zdrava i bez ijedne mane.

 

Kako su nam pojasnili u Upravi za inspekcijske poslove USK inspektori konrolišu da li vlasnici posjeduju svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinja, kao i da li prevozna sredstva u kojima se životinje voze očišćena i dezinficirana, odnosno da li vlasnici posjeduju potvrdu o izvršenoj dezinfekciji. 

 

Što se tiče ostalih kontrola veterinari djeluju ukoliko ima prijava od veterinara na mjestima klanja, odnosno u koliko se posumnja na neku zaraznu bolest, prije ili poslije klanja.