VICEVI: Ko će glasati za stranku koju su ukrali zaboravljeni pjevač i propali političar?

kf
Piše: Rasim BELKO

 

Svašta smo se u proteklih nekoliko decenija nagledali. Kradu nas na svakom koraku. Iz ministarstava iznose keš kao nekada Al Kaponeove računovođe. Gledali smo i sagu oko kantonalnih pečata, vlada, parlamenata.

Jednu stvar do jula 2020. ipak nismo vidjeli. Zapravo, ne znam jel iko ikad i igdje vidio takvo nešto.

Zvuči kao pravo smiješan vic. UKRALI SU STRANKU.

U vremenu kada svaka bedevija može pokrenuti svoju organizaciju i glumiti politički faktor na lakrdijaškoj političkoj sceni, jedna grupa političkih luzera odlučila se u stilu Bonnie& Clyde ukrasti političku stranku.

Kome god da kažete da proba zamisliti kako neko krade stranku, prvo će se nasmijati i pitati jeste li realni.

Nažalost, u Bosni i Hercegovini i to je realnost.

Davno zaboravljeni pjevač i uskoro zaboravljeni političar, izolovani u političkoj utakmici odlučili su se na potez očajnika. Izveli su nešto što niko još nije. Jedino što su uspjeli je da budu upamćeni kao prve strankokradice.

Zašto nisu osnovali novu stranku?

Prije svakih izbora kao gljive poslije kiše niknu stranke i strančice. Ne da bi se bavile politikom, već da bi nešto ušićarile. Muhamed Fazlagić imao je potpuno otvorenu opciju da sa ljudima s kojim je navodno održao kongres i tako ukrao Građanski savez osnuje svoju stranku.

Ali, to nije odgovaralo Željku Komšiću. Očajnički je Komšić tražio soluciju da ne bude sam u blatu u koje je uskočio koaliranjem s SDA. Obraz je potrošio odavno. Ovim činom i ono malo preostalog kredibiliteta.

Kako je tekao puč javnost je već prilično upoznata. Pitanje je samo je li Komšić u akciji “krađa” tražio pomoć svojih političkih očuha iz SDA. Oni kradu sve i svašta već tri decenije, sigurno su imali neki savjet.

Na kraju cijele ove političke maskarade, preko stranačkih poslušnika, Komšić je u stilu Asima Sarajlića “završio” da sve bude legalno i zakonski.

Fazla utripovao da je novi lider na političkoj sceni, a Željko dobio podlogu za nastavak političkog seksa sa SDA. Ko je donji znamo i bez čarobne kugle.

Demokratska fronta odavno je u fazi raspada. Zapravo u toj su fazi još od osnivanja, jer su nastali na temeljima interesa pojedinaca proizvedenih u drugim političkim taborima. Ali raspad je uslijedio tek nakon odluke da se sljube i vežu zastave sa SDA.

Tada su skoro kompletni općinski i gradski odbori počeli da odlaze iz Demokratske

fronte. Ponajviše ih je prelazilo, pogodite gdje, u Građanski savez predvođen Nihadom Čolpom i pojačan dvojicom federalnih parlamentaraca.

Građanska Tuzla žestoko je počela prihvatati Građanski savez. Ne ovaj ukradeni, nego onaj istinski.

Slično je bilo i u nekim drugim mjestima, Konjicu, Sarajevu…

Ko će glasati za pjevača strankokradicu?

Ako ima kakve rodbine a da nisu provalili ko je i kakav je, možda poneki glas i dobije. Jer, lako je Komšiću bilo “završiti” nekoliko pohlepnih u vrhu Građanskog saveza. Članove ove stranke bit će baš teško ubijediti da glasaju za duet propalog pjevača i političara.

Možda dobiju koji glas na osnovu reinkarnacije stranke Aleksandra Vučića u BiH. Jer, Srpska napredna stranka partner je “predvodnika građanske BiH” Željka Komšića i pjevača Fazle. Još jedan vic, zar ne.

Komšiću sve teže ide i ubjeđivanje članova Fronte, a kamoli drugih da glasaju za njegov i Fazlin projekat.

Možda Željko Komšić nije ni računao da će ukradeni GS uspjeti u nečemu, trebao mu je kakav takav pečat da nije sam s SDA.

Ali Fazla se začešljao. Čekajući jučer da ozbiljnije političke stranke predaju svoje kandidatske liste, čuh razgovor Muhameda Fazlagića i njegovih političkih razbojnika, nakon što je on predao svoje liste.

“Ma sve je dobro prošlo. Bilo je problema oko neke E. Mujadžić. Na Facebooku piše jedno, a ovamo nešto drugo”, priča Fazla svojim pajdašima.

I nastavlja: “Ovo ostalo oko papirologije sve je dobro prošlo. Nema problema. Rekao sam vam, ja sam čovjek od riječi”.

Možeš misliti koliko drži do riječi, kada je do 27. jula bio s Čolpom, a od 28. s Komšićem.

Politička sudbina ukradenog Građanskog saveza sasvim je izvjesna. Nakon što im narod na izborima pokaže da to tako niti može niti je kada moglo, ova stranka završit će na marginama svih zbivanja. I to će biti prilika da se vrati onima kojima pripada.

Američki učesnici puča otići će u hladovinu distance, a ova dvojica bosanskih krenuti ka smetljištu historije. Jer, kradljivci tamo pripadaju.

A meni će ostati samo jedan žal, jer sam prije dvije godine birao između zlog Čovića i dobrog Komšića. Kako sam se…, znate već šta.