(VIDEO) Cijela BiH pohvalno o naknadama na ime prakse za učenike u USK

kadirić
Učenicima strukovnih srednjih škola praktična nastava nije plaćena. Jedna od njih je i srednja Medicinska škola u Bihaću, čiji učenici od trećeg razreda idu na praksu u bolnicu i polikliniku, te za svoj rad ne dobiju novac.
No video provider was found to handle the given URL. See the documentation for more information.

 

Na sjednici Vlade USK usvojene su izmjene i dopune Zakona o srednjem obrazovanju, kako bi se omogućilo donošenje Pravilnika o praktičnoj nastavi i ferijalnoj praksi.

Haris Trejić učenik je trećeg razreda Mješovite srednje škole u Bihaću koji već dvije godine ide na praktičnu nastavu i za svoj rad dobija novčanu naknadu.  

„Ovdje sam već dvije godine na praksi, tri dana sedmično idem na praksu. Za ovaj posao dobijam novac koji me motivira da dalje radim i bolje bolje radim ovaj posao“, rekao je Haris Trejić, učenik Mješovite srednje škole u Bihaću.

Međutim učenicima strukovnih srednjih škola praktična nastava nije plaćena. Jedna od njih je i srednja Medicinska škola u Bihaću, čiji učenici od trećeg razreda idu na praksu u bolnicu i polikliniku, te za svoj rad ne dobiju novac.

„Pored znanja koje dobivamo na toj praktičnoj nastavi, mislim da bi išli s nekom većom motivacijom i za učenjem i za svim kada bi imali tu financijsku podršku“, navodi Lorena Hrustanović, učenica Srednje medicinske škole u Bihaću.

Ministarstvo obrazovanja USK u suradnji s Ministarstvom privrede USK predložili su donošenje pravilnika kojim bi se izmjenio Zakon o srednjem obrazovanju koji predviđa sklapanje ugovora između poslodavca, škole i učenika, a koji se u praksi pokazao neadekvatnim.

„Primjetili smo da je to u praksi, ima određene nedostatke i s tim u vezi poslali smo zakon da se izmjeni i mijenjaju je samo dva člana. Kako nije obiman zakon, zatražili smo da to bude po skraćenom postupku i da se uputi u dalju proceduru u Skupštini“, rekla je Almira Ezić, zamjenica ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK.

Pravilnikom će se predvidjeti način i mogućnost plaćanja praktične nastave, ali i poboljšati suradnja sistema obrazovanja i tržišta rada.

„Ovo je ustvari inicijativa udruženja poslodavaca. Oni žele da na neki način imaju zakonitu mogućnost da na kvalitetan način učenike u praktičnoj nastavi i plate. I cilj je naravno da oni kroz obuku, praktičnu nastavu, poslodavci sutra učenike odnosno kad završe zanat i zadrže u svojim kompanijama“, kaže Nijaz Kadirić, ministar privrede USK.

Cilj ovih izmjena je da učenici pored sticanja znanja za određeni posao prime i naknadu kao stimulans, ali i da se osigura što stručniji kadar u određenim firmama.