Video: Dvoglavi orlovi, Hag, Ratko Mladić, Nož, žica, Srebrenica...

Umjesto fudbala, fer pleja i sporta kakav veže nacije, u prvi plan izbijaju provokacije i širenje mržnje.

U kosovskim gradovima je u petak naveče organizovano slavlje uz vatromet povodom pobjede fudbalske reprezentacije Švicarske nad Srbijom na Mundijalu u Rusiji.

Kolona vozila je blokirala saobraćaj slaveći uz pobjedu alpske zemlje uz nacionalne zastave Albanije i Kosova.

U rodnom gradu švicarskog reprezentativca Shaqirija, Gnjilanu organizovano je veliko slavlje, blokiran je glavni gradski trg i uprkos kiši građani su u euforiji izašli na ulice, prenosi Gazetaexpess.

„Slavimo pobjedu Švicarske“, kazala je stanovnica Gnjilana.

Albanci donijeli pobjedu

U ekipi Švicarske igrala su četiri Albanca, od kojih su dvojica postigli po jedan gol.

Proslava se mogla osjetiti i na društvenim mrežama uz poruku da su Kosovari ponosni na svoje junake nogometa.

Prvi tekstovi posvećeni meču na portalima koha.net i gazetarexpress imaju isti naslov "Xhaka i Shaqiri pobijedili Srbiju".

Fudbalska reprezentacija Srbije izgubila je Kalinjingradu od Švicarske sa 1:2, u utakmici drugog kola Grupe E na Svjetskom prvenstvu.

Granit Xhaka i Xherdan Shaqiri rizikuju da povećaju političke tenzije na Balkanu, time što su pokazali dvoglavog orla pri proslavi svojih golova na utakmici Srbije i Švicarske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, napisao je Guardian.

 

Xhaka i Shaquiri proslavljaju pogotke protiv Srbijeepa

 

Mediji u Srbiji mahom, uz analizu utakmicu gdje ističu kako su oštećeno za 'nedosuđeni penal', na udarnim mjestima plasiraju fotografije proslave nakon pogotka kada su švajcarski igrači kosovoskog porijekla pokazali znak - dvoglavog orla.

Vučić ponosan na građane Srbije

Aleksandar Vučić je danas rekao da je ponosan na građane Srbije „koji su i u tuzi zbog poraza u utakmici protiv Švajcarske bili ujedinjeni i dostojanstveni, nikoga nisu vređali, niti pokazali mržnju“, a onima koji mrze Srbiju poručio je da slobodno nastave, jer "to govori i o njihovoj i o našoj veličini".

To je Vučićev odgovor na način na koji su hrvatski i švicarski fudbaleri proslavili svoje pobjede na svjetskom prvenstvu u fudbalu, "hrvatski uz ustašku pesmu, a Albanci u švajcarskom timu uz provokacije“.

Moguća nova kazna za Srbiju

Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) kaznila je Fudbalski savez Srbije (FSS) sa 10.000 švicarskih franaka zbog političkih poruka navijača ove balkanske države na utakmici prvog kola Svjetskog prvenstva sa Kostarikom, a nova bi mogla stići nakon posljednje utakmice, pošto se na stadionu pojavila grupa navijača u majicama sa likom Ratka Mladića, osuđenog za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Nakon sinoćnje utakmice izbili su neredi na ulicama Beča, a navijači Srbije isfrustrirani porazom uzvikivali su "nož, žica, Srebrenica". Oštećeno je jedno policijsko vozilo, a uhapšene su četiri osobe, dok niko nije povrijeđen, naveli su iz policije.

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Mladen Krstajić je društvenoj mreži Instagram oštro reagovao na suđenje u meču sa Švicarskom.

"Nažalost, samo Srbi su izgleda osuđeni na selektivnu pravdu, nekad prokleti Hag a danas u fudbalu VAR...", napisao je Krstajić na Instagramu i tako izrazio svoje nezadovoljstvo što novom, video-tehnologijom, nije pregledan sporni momenat koji bi značajno mogao uticati na drugačiji ishod susreta u Kalinjnigradu.