(VIDEO) Nestale bebe u Srbiji i BiH: Ko je ukrao hiljade novorođenčadi?

PIŠE: MIREN ALJIĆ Od 1960. do 2000. godine u Jugoslaviji i Srbiji oko pola miliona beba je proglašeno mrtvim po rođenju ili neposredno nakon rođenja. Ova pojava je bila posebno prisutna u prva tri desetljeća ovog perioda, odnosno u vrijeme SFRJ, kada je u Evropi broj mrtvih beba iznosio od dva do šest. U Jugoslaviji se broj beba mjerio u postotcima, odnosno iznosio je oko osam do devet posto.

Tijelo bebe nisu vidjeli, nema podataka o sahrani

Zvanično, među tih pola miliona beba je i jednojajčani brat blizanac Murisa Demirovića iz Banovića, međutim, Muris u to ne vjeruje. On i njegov brat rođeni su prije vremena 22. maja 1991. godine na tuzlanskoj klinici, nakon čega su hitno prebačeni u Beograd, na Institut za zaštitu majke i djeteta. Nakon mjesec dana, iz bolnice je roditeljima javljeno da je jedna beba umrla, a da druga mora ostati na daljem liječenju. Tijelo druge bebe nikada nisu vidjeli.

- Kada su javili da je moj brat umro, otac je odmah otišao u Beograd, da preuzme tijelo brata, ali kazali su mu da nema tijela, da će se bolnica pobrinuti za ukopavanje, dokumentaciju i sve ostalo, nikad ne dostavivši dokaz o tome da je brat zaista umro u bolnici, kazao nam je Demirović.

Roditelji su tada vjerovali ljekarima u beogradskoj bolnici, ne dovodivši u pitanje ono što im je saopšteno. Prije pet godina, kako nam je kazao Muris, u njemu se javio osjećaj da mu je brat živ. Pronašao je Udruženje nestalih beba iz Beograda i obratio se za pomoć.

- Otišli smo prvo do bolnice, tamo smo pokušali doći do bilo kakve dokumentacije, a na kraju sam ipak dobio potvrdu od javnog preduzeća “Pogrebne usluge” gdje je lijepo napisano da beba pod imenom Demirović, koja je preminula u tom periodu, nije sahranjena niti na jednom od beogradskih grobalja, kazao je Demirović, ističući to kao dovoljan dokaz za tvrdnju da je njegov brat živ.

Djeca prodavana imućnim parovima

Problem nestanka beba prepoznao je i Europski sud za ljudska prava u presudi iz 2013. godine u korist Zorice Jovanović protiv države Srbije.

Image

Tada je Srbiji naloženo da riješi pitanje nestalih beba, a da se Zorici Jovanović isplati 10 hiljada eura odštete, kao i sudski troškovi, budući da 30 godina nije dobila odgovor što se dogodilo s njezinom bebom koja je rođena zdrava u Ćupriji listopada 1983. godine.

Dosad je pred sudom u Strazburu bilo oko 100 tužbi roditelja iz Srbije koji sumnjaju da su im bebe ukradene u bolnicama i prodate imućnim parovima nakon što su bez obrazloženja i medicinskih dokaza proglašene umrlim.