(VIDEO) Pogledajte kako se štampaju glasački listići za izbore u BiH: Na njima će se naći 7.257 imena

izbori 2022

Ukupno će biti odštampano 14 miliona listića

Pripreme za predstojeće Opće izbore u BiH su u punom jeku. Jedan od ključnih zadataka u okviru priprema je štampanje glasačkih listića, koje je počelo u štampariji Unioninvestplastika. Za predstojeće izbore biće odštampano oko 14 miliona glasačkih listića.

Centralna izborna komisija je objavila video na kojem je javnosti prezentovano kako teče ovaj proces.

Inače, na ovim izborima će se birati zvaničnici na šest izbornih nivoa i to za Predsjedništvo BiH, Zastupnički dom PSBiH, predsjednika i potpredsjednike RS-a, Zastupnički dom PFBiH, Narodnu skupštinu RS-a, te za skupštine kantona. Građani će birati svoje zastupnike za oko 600 pozicija, za koje se prijavilo 7.257 kandidata. 

Samo u utrci za Predsjedništvo BiH biće 10 kandidata. Za člana iz reda Bošnjačkog naroda boriće se Denis Bećirović, Mirsad Hadžikadić i Bakir Izetbegović. U utrci za člana kolektivnog šefa države iz reda hrvatskog naroda biće Željko Komšić i Borjana Krišto, dok će za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda građani moći glasati za nekog od sljedećih kandidata: Borislava Bijećila, Željku Cvijanović, Vojina Mijatovića, Nenada Nešića ili Mirka Šarovića.

Sve kandidatske liste možete pogledati na stranici CIK-a BiH.