(VIDEO) Skijalište u Cazinu, uz asistenciju vlasti od ideje do realizacije nije trebalo puno

(Potpisivanje Ugovora o koncesiji za izgradnju skijaškog sportskog objekta, foto: Nezavisne novine, 17.07.2019. godine) "Pokazalo se da je turizam jedna od privrednih grana koja doživljava najveći rast u Unsko-sanskom kantonu i to treba iskoristiti", kazao je ljetos Nijaz Kadirić (Nezavisni blok), ministar privrede USK prilikom potpisa Ugovora o koncesiji za izgradnju skijaškog sportskog objekta. Ministar Kadirić tada je naglasio kako se koncesija dodjeljuje na period od 30 godina i da je svemu prethodila izrada studije ekonomske opravdanosti za njenu dodjelu.

Na radost svih Cazinjana, centar je otvoren.

"Područje Cazina pruža izvrsne uslove za razvoj zimskog turizma i sve do sada taj resurs je bio nedovoljno iskorišten. Projekat podrazumijeva uređenje staze za skijanje i sankanje i izgradnju ski-lifta. Također, posjedovaćemo sistem za vještački snijeg i ostale prateće sadržaje, tako da sezona ni u jednom trenutku neće doći u pitanje", istakao je tada investitor Muhamed Handanagić Handanagić.

Inače, na ideju da izgradi ski-park došao je kako kaže, zbog ljubavi prema skijanju i dugogodišnjim bavljenjem ovim sportom. Zasad je u funkciji staza za djecu, a do kraja godine radovi će biti okončani i na drugoj stazi namijenjenoj iskusnim skijašima. 

Muhamedovu hrabru ideju podržali su i u Gradskoj upravi. Iako je pred investitorom još puno posla i finansijskih ulaganja, vjeruje da će ovaj projekt biti idealna prilika za razvoj zimskog turizma u Unsko-sanskom kantonu.