Vijeće ministara BiH danas odlučuje o otvaranju granica za strane državljane

.
Iako se na prošloj sjednici državne vlade ovo pitanje našlo na stolu kao zaključak Predsjedništva BiH, a Vijeće ministara se saglasilo, ipak je dato i entitetima da se izjasne uz mišljenje zdravstvenih radnika...

 

SARAJEVO, 10. septembra - Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici će donijeti konačnu odluku o otvaranju granica za strane državljane uz negativan test na koronavirus.

 

Iako se na prošloj sjednici državne vlade ovo pitanje našlo na stolu kao zaključak Predsjedništva BiH, a Vijeće ministara se saglasilo, ipak je dato i entitetima da se izjasne uz mišljenje zdravstvenih radnika. Takav potez izazvao je negativne reakcije javnosti jer je isključiva nadležnost države spuštena na odlučivanje entitetima.

 

Nakon toga je održan i sastanak tri premijera (Tegeltija, Novalić i Višković) koji su se usaglasila oko ulaska stranih državljana te je najavljeno da će nakon odluka entitetskih vlada, u BiH moći ući svi strani državljani koji posjeduju negativan tekst na koronavirus ne stariji od 48 sati.