Vijeće ministara BiH: Podrška poljoprivrednicima nakon poremećaja cijena

.
Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici donijelo odluku o humanitarnoj pomoći Ukrajini od 150.000 eura koje će izdvojiti iz budžetske rezerve

 

Vijeće ministara BiH jednoglasno je donio Odluku o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih đubriva, kao podršku poljoprivrednicima nakon poremećaja na globalnom tržištu i rasta cijena.

Odlukom se privremeno, do 31. 12. 2022. godine, omogućava bescarinski uvoz 100.000 tona mineralnih đubriva i utvrđuju kriterijumi za primjenu privremenih tarifnih kvota i način raspodjele.

Na ovaj način Vijeće ministara BiH u saradnji sa vladama entiteta i resornim entitetskim ministarstvima želi pomoći poljoprivrednicima u osiguranju adekvatnih agrotehničkih mjera, a prije svega ishrane žitarica i ostalih gajenih kultura, te obezbijediti dovoljne količine ovih kultura na tržištu uz dobar kvalitet prinosa i tako uticati na smanjenje nestašice hrane u BiH i ublažavanje poskupljenja u interesu građana.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa predložilo je ovu odluku nakon što je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija postigao saglasnost za njeno donošenje sa predsjednikom Vlade RS Radovanom Viškovićem i premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem na prošlosedmičnom sastanku kojem je prisustvovao i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Bez saglasnosti za privremenu zabranu izvoza trupaca

Vijeće ministara BiH nije postiglo saglasnost za donošenje odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata te da će se o ovoj odluci izjasniti u drugom krugu glasanja.

Na današnjoj sjednici, Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donijelo je Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za period april - juni 2022. godine.

Za finansiranje institucija BiH u ovom periodu odobrena su sredstva u iznosu 249.000.000 KM, što predstavlja četvrtinu sredstava odobrenih za finansiranje institucija Bosne i Hercegovine u skladu sa Zakonom o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Jači saradnja sa Srbijom

Nastavak finansiranja višegodišnjih projekata koji su usvojeni u budžetima prethodnih godina, kao i programa posebnih namjena vršiće se iz sredstava koja su prenesena u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH, odnosno obezbijeđena namjenskim donacijama i drugim namjenskim sredstvima.

Također, utvrđen je Prijedlog osnova i imenovana je delegacija za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije o utvrđivanju procedure za željeznički granični prijelaz Brasina - Zvornik.

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici donijelo odluku o humanitarnoj pomoći Ukrajini od 150.000 eura koje će izdvojiti iz budžetske rezerve.

FOTO: VIJEĆE MINISTARA BIH